16 april 2014 om 11:24
< 1 min lezen

Steeds meer kinderen gevaarlijk dik

Het aantal kinderen met een levensbedreigende vorm van overgewicht, morbide obesitas, is in de laatste dertig jaar fors toegenomen. In Nederland zijn er 18.500 kinderen in de leeftijd van twee tot achttien jaar met morbide obesitas. Dat komt neer op één op de 180 kinderen. Dit komt naar voren uit onderzoek van TNO in samenwerking met VUmc en het LUMC, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Morbide obesitas heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Van de kinderen met morbide obesitas heeft 56 procent een verhoogde bloeddruk en 67 procent van hen heeft een hogere kans op hart- en vaatziekten. Ook lopen deze kinderen meer risico om op middelbare leeftijd te overlijden. Morbide obesitas komt twee tot vier keer vaker voor bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst en bij kinderen waarvan de ouders relatief laag zijn opgeleid.

Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing noemt de uitkomsten van het onderzoek verontrustend. ‘De gevolgen kunnen ernstig zijn, kinderen met zulk overgewicht moeten zo snel mogelijk worden doorverwezen naar een specialist en geholpen worden.’

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Gesloten jeugdzorginstelling Schakenbosch snapt verscherpt toezicht IGJ niet

    Vandaag om 12:42
    • Jeugdzorg

    Inspectie slaat alarm: zeven JeugdzorgPlus-locaties onder verscherpt toezicht

    Gisteren om 07:57