Virtuele arm helpt fantoompijn te bestrijden
Zweedse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om fantoompijn bij mensen die een amputatie hebben ondergaan te verhelpen. Een computer ’tekent’ het ontbrekende lichaamsdeel in een virtuele omgeving aan het lichaam. Dit werkt beter dan de gebruikelijke therapie, zeggen de wetenschappers, zo meldt De Volkskrant.
Zeventig procent van de patiënten met een geamputeerd lichaamsdeel ervaart een hardnekkige pijn op de plek waar het lichaamsdeel heeft gezeten. Dit heet fantoompijn en is in feite een hersenaandoening. De hersenen denken dat het geamputeerde lichaamsdeel nog aanwezig is.
Bij de nieuwe techniek worden elektrodes op het lichaam geplakt die spierbewegingen registeren. Een computer vult het missende lichaamsdeel aan en de patiënt kan deze zien op het computerscherm. Een proefpersoon die met een virtuele arm oefende in het spelen van een racespel, voelde op den duur minder pijn en soms was de pijn helemaal weg, zeggen de onderzoekers.
“Onze methode verschilt van de bestaande doordat het controlesignaal van de armstomp komt en zodoende de aangedane arm zelf de baas is,” zeggen de onderzoekers. Daarmee zou de virtuele therapie beter kunnen werken dan de bestaande behandeling. Bij spiegeltherapie wordt het nog aanwezige ledemaat met een spiegel over virtual reality verdubbeld waardoor de hersenen de illusie hebben dat er weer twee armen of benen zijn. Dit kan de pijn verminderen maar de therapie werkt niet altijd en mensen met een dubbele amputatie hebben er niks aan. Onderzoek op grotere schaal moet uitwijzen of de nieuwe techniek blijvend effect heeft.
© Nationale Zorggids