19 februari 2014 om 13:57
2 minuten lezen

‘Sterfgevallen internaat Heel geen misdrijf’

(Novum) – De dood van 37 jongens in de jaren vijftig bij het internaat Sint Joseph in het Limburgse Heel kan onmogelijk een misdrijf zijn, zoals justitie beweert. In het rapport van het Openbaar Ministerie zitten ernstige nalatigheden en fouten, concludeert de Werkgroep Eerherstel, dat het onderzoek van justitie onder de loep nam en daar deze week een boek over uitbrengt.

Justitie concludeerde in 2012 dat de dood van 37 verstandelijk gehandicapte jongens tussen 1952 en 1954 verdacht is. De inmiddels overleden broeder Andreas, de verzorger van de jongens, was volgens justitie bij de sterfgevallen betrokken. Hoewel de misdrijven zijn verjaard, werd de zaak vanwege de ‘grote maatschappelijke beroering toch onderzocht.

Instellingsarts Guus Verstraelen zou een rol hebben gespeeld bij het in de doofpot stoppen van de sterfgevallen door steeds een natuurlijke dood vast te stellen. Tegen de toenmalige rector van het internaat, Victor Tillemans, zou Verstraelen hebben gezegd dat de sterfgevallen het gevolg waren van ‘de domme broeder Andreas die te veel morfine had toegediend’. Kort nadat Andreas bij het internaat vertrok, stopten de sterfgevallen.

De werkgroep noemt het kwalijk dat beschuldigingen worden geuit waartegen de overleden vermeende daders zich niet kunnen verweren. Hiermee zou de nabestaanden groot leed worden aangedaan.

Waar de fouten van justitie precies zouden zitten, licht de werkgroep in een bericht niet toe. In de werkgroep onder leiding van schrijver en onderzoeker Ton van Reen zitten verder advocaat Frank Dronkers, voormalig medewerkster van de Raad voor de Kinderbescherming Wies Janssen uit Heel, verpleegkundige en voormalig geestelijk verzorger Jac Peeters en voormalig huisarts te Heel Antoon Visschedijk. Hij volgde dokter Verstraelen in 1965 op.

De werkgroep had het boek donderdag willen presenteren, maar toen bedreigingen binnenkwamen is de presentatie geschrapt. De bedreigers nemen volgens de werkgroep ten onrechte aan dat zij stelling innemen tegen slachtoffers van seksueel misbruik door religieuzen. “Wij zijn er juist voor dat mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik moeten worden bestraft. Maar noch het boek, noch het door ons bekritiseerde onderzoek van het OM, hebben iets van doen met de kwestie van het seksueel misbruik door religieuzen.”

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Limburg laat woensdag weten niet op het boek te kunnen reageren. “Wij hebben het hier nog niet gezien dus wij weten ook nog niet wat er precies is geschreven.”

Het boek van de werkgroep heeft overigens de titel Eerherstel voor Broeder Andreas en Dokter Verstraelen.

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54
    • Gehandicaptenzorg

    Veel diplomafraude in de gehandicaptenzorg

    9 januari 2025 om 10:57