Uitschuifbare staaf in rug maakt vervolgoperaties onnodig
In het UMC Utrecht is voor het eerst is in Nederland bij een kind met een ernstige aangeboren vergroeiing van de ruggengraat (scoliose) een magnetisch uitschuifbare correctiestaaf ingebracht. Deze staaf kan met een afstandsbediening langer worden gemaakt wanneer het kind groeit. Hierdoor zijn vervolgoperaties in de meeste gevallen niet meer nodig. Dat meldt het UMC Utrecht.
Bij jonge kinderen met een ernstige vergroeiing van de rug wordt al langer gebruik gemaakt van staven voor correctie en ondersteuning van de ruggengraat. Tijdens de groei ondergaan deze kinderen meerdere operaties met een lange herstelperiode waarbij telkens de ingebrachte staaf verlengd wordt. Met de nieuwe technologie kan de arts de correctiestaven tijdens een periodiek bezoek aan polikliniek met behulp van een externe, magnetisch gecontroleerde afstandsbediening verlengen. Hierdoor wordt verkromming van de ruggengraat tegengegaan zonder dat het kind telkens opnieuw geopereerd moet worden.
De bijzondere operatie is in december voor het eerst in Nederland uitgevoerd door René Castelein en Moyo Kruyt, beiden als orthopedisch chirurg verbonden aan het UMC Utrecht. De nieuwe techniek werd ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt in het buitenland al enkele jaren in met goede resultaten uitgevoerd.
Castelein: ‘Dit is natuurlijk een geweldig voordeel voor de kinderen die last hebben van ernstige vergroeiing van de wervelkolom. Vanzelfsprekend ziet iedereen er als een berg tegenop om enkele keren per jaar opnieuw geopereerd te moeten worden. De bedoeling van deze nieuwe techniek is dat een eenmalige operatie gedurende de groeiperiode van het kind afdoende is. Daarnaast is het uiteindelijk ook voor het ziekenhuis een goede zaak omdat hierdoor nog maar één operatie en het bijbehorende ziekenhuisverblijf nodig zijn, waardoor de zorgkosten kunnen worden beperkt. We hebben bewust even gewacht met het naar buiten brengen van dit bericht omdat we het resultaat van de eerste ingreep goed wilden volgen.’
© Nationale Zorggids