‘Brabbeltaal’ ouders bevordert taalverwerving baby
De woordenschat van baby’s groeit sneller wanneer ouders op overdreven manier met hen praten. Baby’s gaan op hun beurt relatief veel terug brabbelen en leren zo meer woorden. Dit meldt Nu.nl.
Als ouders veel één op één gesprekken voeren met hun baby en daarbij veel overdreven klanken gebruiken, lijken de taalverwerving van hun kindje beter te stimuleren. Onderzoekers van de Universiteit van Washington ontdekten dat baby’s de overdreven klanken van de ouders beantwoorden met relatief veel brabbelgeluiden. Ook beschikken deze kinderen op tweejarige leeftijd over een grotere woordenschat dan peuters waartegen weinig ‘babytaal’ werd gesproken.
“Uit ons onderzoek blijkt dat het loont om veel te praten,” zeggen de onderzoekers in Developmental Science. De kinderen tegen wie veel op overdreven toon werd gepraat, hadden op tweejarige leeftijd een gemiddelde woordenschat van 433 woorden. Bij kinderen van wie de ouders minder met hen spraken bleef de gemiddelde woordenschat steken op 169 woorden.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door 26 baby’s een vestje te laten dragen met ingebouwde opnameapparatuur. Gedurende vier dagen werden de gesprekken opgenomen die plaatsvonden tussen de ouders en de kinderen. De wetenschappers brachten vervolgens in kaart hoe vaak er met de kinderen werd gesproken, door wie en op welke toon dat gebeurde. Op tweejarige leeftijd vond er vervolgonderzoek plaats en werd de ouders gevraagd een vragenlijst in te vullen over de woordenschat van hun kinderen.
© Nationale Zorggids