Werkgever betaalt flink deel zorgkosten
Werkgevers betalen in 2014 een relatief groot deel van de zorgkosten in Nederland. Dit komt doordat de zorgpremie bij de meeste verzekeraars harder is gedaald dan de inkomensafhankelijke bijdrage die de werkgever betaalt over het loon van zijn werknemers. Dat meldt Geld.nl.
Werkgevers betalen via de Belastingdienst mee aan de kosten van de zorgverzekering voor hun werknemers. De hoogte van de werkgeversbijdrage is afhankelijk van het loon van de werknemers. In 2014 dragen werkgevers 5,4 procent af over het inkomen van iedere werknemer. Hieraan zit wel een maximum. De inkomensafhankelijke bijdrage geldt alleen voor het inkomen tot maximaal 50.853 euro per jaar. Voor werknemers die een hoger inkomen hebben hoeft over het resterende deel geen werkgeversbijdrage te worden afgedragen.
In 2013 was de inkomensafhankelijke bijdrage nog 5,65 procent. Het maximale bedrag was toen ook al 50.853 euro per jaar. Hierdoor betalen werkgevers in 2014 ruim 4,2 procent minder aan werkgeversbijdrage. Toch blijkt het percentage dat werkgevers bijdragen aan de totale zorgkosten in 2014 te zijn gestegen. Dit komt doordat de basispremies voor de consument tot wel tien procent zijn gedaald. Deze daling is veel groter dan die van de werkgeversbijdrage.
De verwachting is dat in 2015 de zorgkosten nog verder zullen stijgen. Dit komt doordat veel zaken vanuit de AWBZ worden overgeheveld naar de zorgverzekering. Hierdoor zal ook de werkgeversbijdrage naar verwachting hoger zijn in 2015.
© Nationale Zorggids