Ervaringsdeskundigheid ggz vastgelegd in BCP-E
Door diverse partijen in de ggz is meegewerkt aan de ontwikkeling van een beroepscompetentieprofiel voor ervaringsdeskundigen. De zogenoemde BCP-E (Beroepscompentieprofiel Ervaringsdeskundigheid) werd vorige week formeel aangeboden aan het onderwijs- en werkveld. Dat meldt GGZ Nederland.
Vanaf 2004 hebben cliëntenbewegingen binnen de ggz zich hard gemaakt voor de inzet van ervaringsdeskundigen. Binnen het ggz-werkveld en verslavingszorg is de inzet van ervaringsdeskundigen waardevol gebleken en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van ex-cliënten. Om te zorgen voor meer duidelijkheid en eenduidigheid omtrent de inzet en het opleiden van ervaringsdeskundigen binnen de ggz is de BCP-E ontwikkeld.
Het BCP-E omschrijft de belangrijkste (kern)taken en bijbehorende competenties van ervaringsdeskundigen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Binnen het BCP-E worden drie beroepsniveaus omschreven (mbo3, mbo4 en hbo) die als basis kunnen dienen voor scholen om het onderwijs vorm te geven. Daarnaast kan het profiel door ggz-instellingen gebruikt worden om de formele inzet van ervaringsdeskundigen verder vorm te geven.
Het BCP-E is ontwikkeld in een samenwerking van GGZ Nederland, Trimbos-instituut, HEE, Kenniscentrum Phrenos en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak.
© Nationale Zorggids