29 oktober 2013 om 10:30
< 1 min lezen

AMC ontwikkelt alternatief voor hielprik baby’s

Het AMC in Amsterdam heeft een nieuwe methode onderzocht waarmee artsen nauwkeurig de bloedwaarden van te vroeg geboren baby’s in de gaten kunnen houden. Bij de nieuwe methode komt er geen naald aan te pas. De techniek  is daardoor minder stressvol en belastend voor de kwetsbare patiëntjes dan de gebruikelijke hielprik. Dit meldt AMC.

Bij te vroeg geboren baby’s zijn de organen vaak nog onvoldoende ontwikkeld. Dit maakt hen kwetsbaar. Bij te vroeg geboren kindjes wordt daarom vaak twee keer per dag bloed afgenomen om met name te controleren op bilirubine, wat geelzucht kan veroorzaken. Dit gebeurt nu nog via een hielprik maar aan deze methode zitten veel nadelen. “Een prik is stressvol en sommige te vroeg geboren kinderen kunnen niet zoveel bloed missen. Je kunt dus niet continu meten en het kan even duren voor de je de waarden hebt,” aldus promovenda Nienke Bosschaart van het AMC die op zoek ging naar een alternatief voor de hielprik.

Er zijn al apparaatjes op de markt die bilirubine meten met behulp van spectroscopie. Bilirubine absorbeert licht. Door op de huid te schijnen en de hoeveelheid teruggekaatst licht op te vangen, kunnen de apparaatjes de concentratie bilirubine berekenen. In de praktijk blijken de metingen met deze apparaatjes nog onnauwkeurig. Bosschaart onderzocht de oorzaak en ontwikkelde een nieuwe meettechniek om deze onnauwkeurigheid op te lossen. Met zogeheten laag-coherente spectroschopie of LCS blijkt het mogelijk om nauwkeurig de bloedwaarden van één enkel bloedvat te meten.

Het AMC gaat samenwerken met Montana State University om een handzaam apparaat te ontwikkelen waarmee de nieuwe techniek toepasbaar wordt in de praktijk.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    10 januari 2025 om 08:37