Twee procent mijdt zorg om kosten
(Novum) – Twee procent van de Nederlandse verzekerden heeft wel eens van zorg afgezien vanwege de kosten, terwijl ze vermoedelijk eigenlijk wel zorg nodig hadden. Een half procent van de mensen was mogelijk wel naar een zorgverlener gegaan als het eigen risico dit jaar niet was verhoogd. Dat blijkt uit een enquête die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft laten uitvoeren.
Schippers maakt uit de enquête op dat de invloed van de verhoging van het eigen risico op zorggebruik beperkt is. Dit jaar is het verplicht eigen risico verhoogd van 220 naar 350 euro. De laagste inkomens worden echter via de zorgtoeslag gecompenseerd voor deze verhoging.
De enquête wijst uit dat 20,2 procent van de mensen van 18 jaar en ouder in 2012 en dit jaar tot en met augustus wel eens heeft afgezien van zorg. Bij 7,5 procent ging het waarschijnlijk om ‘gewenst afzien van zorg’, waarbij hun klacht bijvoorbeeld niet ernstig genoeg was of vanzelf verdween. Bij 8,7 procent is het onduidelijk of zij gewenst of ongewenst afzagen van zorg.
Vier procent heeft wel eens ongewenst afgezien van zorg, waarvan sprake is als bijvoorbeeld klachten zijn verergerd, mensen bang zijn dat ze iets ergs hebben of opzien tegen de behandeling. Twee procent zocht wel eens geen hulp vanwege de kosten.
Uit de enquête blijkt verder dat er veel misvattingen over het eigen risico bestaan. Negentien procent van de mensen denkt onterecht dat een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt. Daarnaast denkt 41 procent van de mensen onterecht dat een bezoek aan een medisch specialist niet onder het eigen risico valt.
De minister gaat dit najaar in de campagne over veranderingen in de zorgverzekering extra aandacht besteden aan het eigen risico vanwege de misvattingen. Ook vraagt de minister andere partijen als zorgverleners en zorgverzekeraars extra aandacht aan voorlichting te geven.