Roken tijdens zwangerschap kan gedragsproblemen kind veroorzaken
Roken tijdens de zwangerschap heeft ook op de lange termijn gevolgen voor het kind. Roken beïnvloedt de groei van de hersenen en kan daarmee bijdragen aan emotionele problemen bij jonge kinderen. Dat meldt Erasmus MC.
Eerder onderzoek wees uit dat de hersengroei bij kinderen al in de baarmoeder vermindert wanneer de moeder tijdens meer dan een trimester van de zwangerschap rookt. Bij deze kinderen is het volume van de hersenen kleiner met zowel minder grijze als witte stof dan bij kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap niet rookten. Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat de kinderen van rokende moeders ook meer emotionele problemen vertonen op latere leeftijd, zoals depressieve verschijnselen en angst.
Het is bekend dat er een verband bestaat tussen roken en zwangerschapsproblemen zoals een vroeggeboorte. Toch is het percentage zwangere vrouwen die roken in Nederland vrij hoog. Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam wilden onderzoeken of de effecten van langdurig roken tijdens de zwangerschap ook op latere leeftijd bij het kind nog aanwezig waren. Daarvoor maakten te onderzoekers hersenscans van zes- tot achtjarige kinderen van wie de moeders tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan roken.
“Wij zien bij kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabak een verdunning van de bovenste frontale cortex,” legt onderzoeksleider dr. Hanan El Marroun uit. De frontale cortex is het hersengebied waarvan wordt aangenomen dat het emoties reguleert. “Als moeders vroeg in de zwangerschap stoppen met roken, vinden we geen verschillen in hersenstructuren of gedrags- en emotionele problemen ten opzichte van kinderen waarvan de moeder nooit gerookt heeft,” aldus El Marroun.
© Nationale Zorggids