24 september 2013 om 14:53
2 minuten lezen

Huisartsen ongerust over extra taken

Ondanks dat er bezuinigd wordt in de zorg krijgen de huisartsen er de komende jaren juist geld bij. Afgelopen zomer werd er een akkoord gesloten dat op termijn 1 miljard aan besparingen in de zorg moet opleveren. Toch is er onder huisartsen veel ongerustheid. Voor het geld dat ze erbij krijgen moeten ze heel veel extra taken gaan uitvoeren. Dat meldt Nieuwsuur.

Meer mensen zelf behandelen, minder doorverwijzen naar het ziekenhuis, zelf kleine chirurgische ingrepen doen. Meer acute zorg, meer begeleiding van chronisch zieken, meer psychiatrische patiënten. Er komen een hoop extra taken op de huisarts af, die door het ministerie van Volksgezondheid wordt gezien als de oplossing voor de stijgende kosten in de zorg.

De huisarts neemt een aanzienlijk deel van de zorg voor zijn rekening, voor weinig geld. Het idee is dat de huisartsen meer taken moeten overnemen van de dure specialistische zorg in de ziekenhuizen. Hetzelfde geldt voor de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg en delen van de ouderenzorg. Ook wordt er van mensen meer eigen verantwoordelijkheid verwacht ten aanzien van hun gezondheid, zodat ze minder een beroep hoeven te doen op professionele zorg.

Door de uitbreiding van het aantal taken van de huisarts bovenop de ‘normale’ huisartsenzorg mag het budget van de huisartsen ook meer groeien dan andere budgetten in de zorg. In 2014 krijgen de huisartsen er 1 procent extra bij, en van 2015 tot 2017 is dat 1,5 procent om de extra taken op te vangen. In totaal mag het huisartsenbudget elk jaar met 2,5 procent groeien. De extra groeiruimte van 1,5 procent zou neerkomen op een bedrag van 40 miljoen euro, dat is zo’n 5000 euro per praktijk.

Daarnaast mogen de huisartsen in overleg met de zorgverzekeraar extra groeien. Niet alle artsen hebben vertrouwen in de zorgverzekeraars. Huisarts Bart Bruijn vertelt in Nieuwsuur: ‘Onderhandelen met een verzekeraar, ze leggen gewoon kortingen op en ik kan of tekenen of failliet gaan.’ Het extra geld komt alleen beschikbaar als het aantoonbaar is dat de kosten ergens anders in de zorg dalen, bijvoorbeeld in de ziekenhuizen. De afgelopen jaren zijn huisartsen ook enthousiast hun takenpakket gaan uitbreiden, maar de kosten in de ziekenhuizen daalden niet. Huisartsen vragen zich af of het extra budget wel daadwerkelijk beschikbaar komt. Bovendien zijn de huisartsen in het verleden achteraf gekort, toen ze hun budget hadden overschreden.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Overig

    Het regent pijpenstelen

    7 november 2023 om 12:27
    • Overig

    Voor en achter de zorg staan

    21 april 2023 om 08:59