23 september 2013 om 11:43
< 1 min lezen

Waterinjectie effectieve pijnbestrijding tijdens bevalling

Een steriele waterinjectie in de onderrug is een bewezen effectieve methode van pijnbestrijding bij de bevalling. Dat zeggen deskundigen Eileen Hutton en Lena Mårtensson, die een meta-analyse maakten van acht studies over dit onderwerp. Het geeft vrouwen de mogelijkheid om zonder medicatie thuis te bevallen. Dat meldt Medical Facts.

Steriele water injectie (SWI) is een bruikbare methode gebleken om baringspijn te verminderen en kan vooral geschikt zijn voor vrouwen die geen medicamenteuze pijnbehandeling wensen bij de bevalling. De methode is veilig, gemakkelijk toe te passen, vraagt geen specialistische zorg, is goedkoop en kan ook buiten het ziekenhuis toegepast worden. Onderzoek naar het werkingsmechanisme en naar het effect op de wijze van bevallen is gewenst.

Al meer dan twintig jaar worden steriele waterinjecties (SWI) in de verloskunde toegepast voor pijnverlichting tijdens de bevalling. Aanvankelijk werd de methode gebruikt als een lokale verdoving bij kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van aambeien, fistels en poliepen. SWI bleek ook een effectieve pijnbehandeling bij acute pijn door nierstenen (in plasbuis) en bij chronische pijn na een whiplash.

Om het effect van SWI op baringsuitkomsten te kunnen begrijpen, inclusief pijnvermindering en de wijze van bevallen, bestudeerden de onderzoekers acht studies waaraan in totaal 828 vrouwen meewerkten die pijn in de rug hadden tijdens de bevalling. Vrouwen die SWI kregen, rapporteerden significant minder pijn op alle meetmomenten vergeleken met vrouwen die een placebo kregen of een andere niet-medicamenteuze pijnbehandeling. Vrouwen die SWI kregen hadden 50 procent minder kans op een keizersnede.

De bevindingen voor de pijnreductie zijn valide omdat de pijnreductie in alle studies en op alle meetmomenten gezien wordt. Er is geen reden om te betwijfelen dat steriel water effectief is om baringspijn te verminderen. Het feit dat SWI ook bij andere aandoeningen effectief is als pijnstiller, ondersteunt de aannemelijkheid dat de meta-analyse valide is. Wel concluderen de auteurs van de meta-analyse dat aanvullend nodig is om de bevindingen te valideren.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    10 januari 2025 om 08:37