14 augustus 2013 om 08:28
2 minuten lezen

Niet direct actie toezichthouders NOVO

(Novum) – De raad van toezicht van de Groningse gehandicapteninstelling NOVO grijpt niet direct in. Eerst worden de resultaten van een onderzoek door onderzoeksbureau Argo van de Rijksuniversiteit Groningen afgewacht, meldt een woordvoerder van de instelling dinsdagavond.

De beslissing is de uitkomst van een crisisberaad dat de raad dinsdagavond hield na de opzegging van het vertrouwen in de raad van bestuur door de familieraad van NOVO.

Het rapport wordt begin september verwacht. Argo onderzoekt in opdracht van de raad van toezicht het verschil tussen de uitkomsten van een verbetertraject en een kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). NOVO dacht met het verbetertraject op de goede weg te zitten, maar de IGZ liet een ander geluid horen.

De raad van toezicht en de raad van bestuur gaan ondertussen volgens de zegsman weer proberen in gesprek te komen met de familieraad. Die gaf eerder op de dag aan dat onder de huidige leiding onvoldoende veilige zorg kan worden geboden.

Het bestuur van NOVO ligt onder vuur door het overlijden van een gehandicapte vrouw op een afdeling in Onnen. De vrouw overleed nadat ze door haar begeleiders tegen de grond was gewerkt. De IGZ concludeerde na het overlijden van de vrouw dat drie betrokken begeleiders onvoldoende scholing hadden om haar te verzorgen.

“Er is een afschuwelijk incident geweest in Onnen. Na een jaar heeft inspectie geconstateerd dat er feitelijk gezien niets was veranderd. Daarmee heeft het bestuur in onze ogen ernstig gefaald”, zei voorzitter van de familieraad Martinus Stollenga dinsdagavond in Nieuwsuur.

Afgelopen weken zou het bestuur volgens Stollenga onder meer hebben geprobeerd het incident ‘klein’ te maken. Ook een interview van het bestuur afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad bevalt de familieraad niet. Volgens Stollenga moet het bestuur zich niet verschuilen achter medewerkers die fout zouden zitten. “Het bestuur is eindverantwoordelijk.”

Vicevoorzitter van de raad van toezicht Marian Jager-Wöltgens zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat de raad samen met het bestuur vanaf het begin actief heeft gestuurd op verbeterplannen, waarbij de voortgang ook goed in de gaten werd gehouden. Toch was de inspectie in een nieuw rapport zeer negatief. “Wij willen de onderste steen boven. We willen graag weten hoe het toch komt dat de inspectie oordeelt dat wij geen kwalitatief goede zorg leveren.”

Jager-Wöltgens zegt dat de raad van toezicht eerst het beeld compleet wil hebben voordat tot een conclusie wordt gekomen. Een finaal oordeel kan volgens haar dan ook niet worden verwacht voordat het rapport van Argo er ligt.

Voorzitter van de familieraad Martinus Stollenga gaf daarop aan zeer verbaasd te zijn over dit besluit. “De raad van toezicht vraagt zich af wie er verantwoordelijk is. Maar dat is altijd de raad van bestuur. Je moet het lef hebben om nu een besluit te nemen.”

Stollenga vindt het zonde dat er nu nog geen duidelijkheid komt. Daardoor blijft de onrust volgens hem onder cliënten, familieleden van cliënten en medewerkers voortduren. De familieraad heeft echter geen bevoegdheid de raad van bestuur te ontslaan. Hoogstens kan de druk op de raad van toezicht worden vergroot, gaf hij aan.

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Veel diplomafraude in de gehandicaptenzorg

    Gisteren om 10:57
    • Gehandicaptenzorg

    Eis: taakstraf voor chauffeur Cordaan die rolstoel vrouw niet zekerde met fatale gevolgen

    8 januari 2025 om 10:46