Doorbraak in communicatie met locked-in patiënten
Een team van Belgische, Duitse, Australische en Amerikaanse wetenschappers heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om te communiceren met zogenaamde locked-in patiënten. Dit zijn patiënten die bij bewustzijn zijn maar waarvan alle communicatiemiddelen zijn weggevallen. Dit meldt de Volkskrant.
Door de nieuwe techniek is het niet langer nodig om het antwoord op ja en nee vragen te decoderen. Er wordt gekeken naar de omvang van de pupillen van een patiënt. Zoals bekend verandert die bijvoorbeeld bij emotionele veranderingen, maar onderzoek wees al uit dat ook andere hersenactiviteit invloed heeft op de pupillen. In dit geval blijkt hoofdrekenen erg nuttig. Met een camera worden de pupillen van de patiënt gevolgd terwijl die ja en nee vragen krijgt voorgeschoteld. Op een groot scherm verschijnt vervolgens eerst ‘ja’ en vervolgens ‘nee’, telkens vergezeld van een rekensom. Door de patiënten te vragen alleen te gaan rekenen wanneer het juiste antwoord op de vraag verschijnt, konden de onderzoekers die antwoorden ontcijferen.
De nieuwe techniek verbetert niet alleen de communicatie met locked-in patiënten, maar blijkt ook geschikt om de mate van het aanwezige bewustzijn te bepalen.
© Nationale Zorggids