11 juli 2013 om 16:34
< 1 min lezen

ADHD-medicatie werkt niet op de lange termijn

Negen op tien kinderen met matige tot ernstige ADHD hebben blijvende klachten, ook als ze al geruime tijd worden behandeld met geneesmiddelen. Dat meldt GGZnieuws.

Door onderzoekers van het Amerikaanse Johns Hopkins Children’s Center werd eerder al aangetoond dat het effect van geneesmiddelen bij ADHD op korte termijn wel een goed resultaat geven, maar uit aanvullend onderzoek blijkt dat dit effect op de langere termijn sterk vermindert.

Het onderzoek volgde gedurende 6 jaar 186 kinderen tussen 3 en 5 jaar waarbij op jonge leeftijd ADHD werd vastgesteld. Na zes jaar kampte bijna 90% van de kinderen nog altijd met ernstige klachten als aandachtsstoornissen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Er bleek geen verschil te zijn in de ernst van de klachten tussen de kinderen die medicatie kregen en kinderen die geen medicatie kregen. Het is volgens de onderzoekers niet duidelijk of dit te wijten is aan een verminderde medicatietrouw, een verkeerde dosering of door een gebrekkige werking van de geneesmiddelen. De conclusies uit het onderzoek tonen aan dat er een grote behoefte is aan een betere behandeling en betere geneesmiddelen.

Niet-medicinale behandeling
Onderzoekers van de European ADHD Guideline Group hebben daarnaast vastgesteld dat ook niet-medicinale behandelingen van ADHD zoals voedingsaanpassingen en psychotherapie weinig effect hebben. Het enige dieet waarvan is vastgesteld dat er een licht positief effect is voor ADHD-patiënten bevat omega-supplementen en is vrij van artificiële kleurstoffen.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41