4 januari 2023 om 14:23
< 1 min lezen

‘Baby’s bepalen op basis van speekseluitwisseling wie ze kunnen vertrouwen’

Wetenschappers van Harvard University hebben ontdekt dat baby’s en dreumesen aan de hand van de speeksel, ofwel het uitwisselen van speeksel via een kus of door uit elkaars glas te drinken, vaststellen hoe hecht de relatie is tussen mensen. En op basis daarvan bepalen zij wie ze kunnen vertrouwen als ze moeten huilen of bang zijn. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Om dit vast te stellen, lieten de Amerikaanse onderzoekers filmpjes met twee actrices en een pop zien aan kinderen tussen de 8 en 19 maanden. In het filmpje konden de baby’s zien dat een vrouw een stuk sinaasappel at en dat daarna aan de pop gaf. De andere actrice gooide spelenderwijs een bal naar de pop. Toen deze begon te huilen, wenden de baby’s en dreumesen zich naar de vrouw die de sinaasappel had gedeeld. Het leek erop dat zij verwachtten dat ze de huilende pop wel zou helpen.

Sinaasappel delen 

Daarna herhaalden de wetenschappers het experiment, maar dit keer stak de eerste actrice (die de sinaasappel deelde) haar vinger in haar mond en daarna in die van de pop. De tweede actrice raakte haar eigen voorhoofd aan en daarna die van de pop. Begon de pop te huilen, dan richtten de baby’s en dreumesen zich wéér naar de eerste vrouw.

Aangeboren inzicht

Nu is bekend dat baby’s knuffels en emotionele steun als belangrijke signalen voor een hechte band zien. Maar daar komt nu dus ook speekseluitwisseling bij. Voor hen een heel belangrijk signaal om vast te stellen of ze iemand durven te vertrouwen als ze moeten huilen of andere emotionele steun nodig hebben. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het aan aangeboren inzicht is. Een andere mogelijkheid is dat het deels overnemen van gedrag is. Doordat delen van spuug alleen is voorbehouden voor eigen kinderen of geliefden (en soms naasten en beste vrienden), zien kinderen dat op die manier gebeuren en maken ze dat gedrag eigen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    2 januari 2025 om 09:15