De Class van de Hersenstichting breidt uit
10 januari 2023 om 13:00
2 minuten lezen

De Class van de Hersenstichting breidt uit

Op 18 januari gaan er twee Classes van de Hersenstichting van start. De Class is een coachings- en re-integratietraject op maat voor jongvolwassen met (niet-aangeboren) hersenletsel (NAH). De Class is oorspronkelijk opgezet door de Edwin van der Sar Foundation, die begin 2021 is gefuseerd met de Hersenstichting. De Class wordt al enkele jaren aangeboden in regio West. De Hersenstichting breidt De Class in 2023 uit en biedt het traject nu ook aan voor jongeren woonachtig in regio Oost. Hiermee kunnen jaarlijks twee keer zoveel jongeren met hersenletsel geholpen worden aan een beter toekomstperspectief. Dat meldt de 
Hersenstichting. 

Elk jaar krijgen zo’n 19.000 jongeren tot 24 jaar de diagnose niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Doordat de hersenen na het letsel o.a. minder goed in staat zijn prikkels te verwerken, dreigt deze groep vroeg of laat op school, op werk of sociaal vast te lopen. De problemen worden vaak niet (h)erkend, of men weet de juiste route naar hulp niet te vinden. Sterke beperking van kansen op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat veel jongvolwassenen met NAH thuiszitten of werk beneden hun capaciteiten doen.

De Class is een intensief, eenjarig traject dat hulp en deskundigheid op maat biedt. Het programma bevat individuele en gezamenlijke elementen. Zo kunnen de deelnemers aan hun persoonlijke doelen werken en steun halen uit het contact met ervaringsgenoten. Met het coachings- en re-integratietraject De Class biedt de Hersenstichting jongeren met hersenletsel een basis voor een optimale participatie in het arbeidsproces en in de samenleving.

Re-integratietraject

De Class onderscheidt zich van andere re-integratietrajecten door loopbaancoaching te combineren met sportcoaching. De deelnemers krijgen een persoonlijke jobcoach toegewezen die hen helpt met de vaak ingewikkelde wet- en regelgeving en hen informeert over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Loopbaangerichte trainingen, workshops en bedrijfsbezoeken vormen een belangrijk onderdeel van De Class.
Daarnaast krijgen ze ook hulp van een sport/leefstijlcoach. Met expliciete aandacht voor sport en een gezonde leefstijl draagt De Class bij aan meer balans en een positieve mindset. Deze integrale aanpak heeft als doel de jongeren ‘werkfit’ te maken om vanuit hier een passende baan te vinden.

De Hersenstichting zet zich met De Class in om het maatschappelijke perspectief van jongvolwassenen met hersenletsel te verbeteren. Door de fusie van de Edwin van der Sar Foundation met de Hersenstichting kunnen meer jongeren met hersenletsel geholpen worden aan een beter toekomstperspectief. De start van een nieuwe Class in regio Oost is hiervan een zichtbaar resultaat. In de toekomst wil de Hersenstichting De Class nog verder uitbreiden en het traject ook opzetten in de regio’s Noord en Zuid. Edwin en Annemarie van der Sar blijven als ambassadeurs nauw verbonden bij De Class.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Gehandicaptenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54