Twijfel je of je te maken hebt met een soa? De meest voorkomende soa’s op een rij!
Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of je een soa hebt opgelopen. Sommige soa’s hebben namelijk weinig of geen symptomen, waardoor je misschien niet eens merkt dat je besmet bent. Toch is het belangrijk om op tijd te weten of je een soa hebt, zodat je jezelf en anderen kunt beschermen tegen verdere verspreiding. In deze blog hebben we de meest voorkomende soa’s op een rijtje gezet, met informatie over de symptomen, behandeling en preventie. Of je nu vermoedt dat je een soa hebt of gewoon meer wilt weten over hoe je jezelf kunt beschermen, lees verder en ontdek wat je moet weten over soa’s! Wij helpen je jouw zorgen te ontnemen.
Wat is een soa?
Laten we eerst bij het begin beginnen, want wat is precies een soa? De afkorting soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Een soa, of seksueel overdraagbare aandoening, is een infectie die wordt overgedragen door seksueel contact. Soa’s worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten die het lichaam kunnen binnendringen door de slijmvliezen van de genitaliën, anus of mond. Sommige soa’s hebben weinig of geen symptomen, terwijl andere kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Denk aan onvruchtbaarheid, kanker en aids. Soa’s worden vaak overgedragen door onbeschermd seksueel contact, maar ook door bloed-bloedcontact of van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het verschilt overigens per soa hoe je deze kunt krijgen.
Het belangrijkste blijft om jezelf te beschermen tegen soa’s door veilige seksuele praktijken te gebruiken, zoals condooms en regelmatige soa-tests. Dat kan bijvoorbeeld met de betrouwbare soa test pakketten van Soapoli-online, die je veilig en geheel anoniem online bestelt.
Alle symptomen en behandelingen op een rijtje van veel voorkomende soa’s
Heb jij onveilige seks gehad en twijfel jij of je een soa hebt opgelopen? Wij nemen je mee in de meest voorkomende soa’s en de daarbij behorende symptomen. Zo weet je meer over wat je van bepaalde soa’s kan verwachten wanneer je enige twijfels hebt. Wil je het echter 100% zeker weten en kunnen ontkrachten; dan is een soa test uiteraard de beste optie.
Chlamydia
Chlamydia is een veel voorkomende soa die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Het kan worden overgedragen door vaginale, anale of orale seks met iemand die al besmet is. Veel mensen die besmet zijn met chlamydia ervaren geen symptomen, maar het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld, zoals onvruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Als er wel symptomen zijn, dan kunnen deze onder andere bestaan uit pijn bij het plassen, abnormale afscheiding uit de vagina of penis, pijn in de onderbuik en pijn of bloedingen tijdens seks.
Chlamydia kan worden behandeld, maar verloopt niet voor iedereen hetzelfde. De behandeling voor chlamydia hangt af van de infectie, de locatie van de bacterie en je eigen huidige gezondheid. Je krijgt dan antibiotica voorgeschreven in de vorm van een pil. De duur van de kuur is afhankelijk van waar de chlamydia zich bevindt.
Gonorroe
Gonorroe is een veel voorkomende soa die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Het kan worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact, zoals vaginale, anale of orale seks met iemand die al besmet is. Veel mensen die besmet zijn met gonorroe ervaren geen symptomen, maar het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld, zoals onvruchtbaarheid bij vrouwen en mannen en ontstekingen in de prostaat en teelballen. Als er wel symptomen zijn, dan kunnen deze onder andere bestaan uit pijn bij het plassen, abnormale afscheiding uit de vagina of penis en pijn of bloedingen tijdens seks.
Gonorroe kan redelijk makkelijk worden behandeld. Bij een positieve testuitslag voor gonorroe krijg je een antibioticakuur. Daarmee verdwijnen je soa klachten en daarmee ook de bacterie uit je lichaam. Wel gaat bij gonorroe niet om het slikken van een pil voor je antibioticakuur. Je krijgt hiervoor namelijk een prik in de bil. Na deze prik is het zeker aan te raden om in ieder geval een week geen seks te hebben. Dit omdat het even duurt tot de antibiotica de bacterie heeft gedood.
Genitale herpes
Genitale herpes is een veel voorkomende soa die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV). Het kan worden overgedragen door vaginale, anale of orale seks met iemand die al besmet is. Symptomen kunnen bestaan uit pijnlijke blaasjes of zweren op of rond de genitaliën, anus of mond. Ook kunnen er soms griepachtige symptomen optreden, zoals koorts en gezwollen lymfeklieren.
Helaas kan herpes niet worden genezen, maar het kan wel worden behandeld met antivirale medicijnen om de symptomen te verminderen en de frequentie van uitbraken te verminderen. Het is belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken, zoals condooms, om het risico op overdracht van herpes te verminderen. Als je heftige klachten ervaart, kun je het beste naar je huisarts gaan.
Genitale wratten
Genitale wratten zijn een soa die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het kan worden overgedragen door vaginale, anale of orale seks met iemand die al besmet is. Symptomen zijn wratachtige gezwellen op of rond de genitaliën, anus of mond. Sommige mensen hebben geen symptomen, terwijl anderen last kunnen hebben van jeuk, pijn of bloedingen.
Genitale wratten kunnen worden behandeld met medicijnen of chirurgische ingrepen, maar er is geen genezing voor HPV. Vaccinaties tegen HPV zijn beschikbaar en kunnen helpen om het risico op genitale wratten en andere HPV-gerelateerde aandoeningen, zoals baarmoederhalskanker, te verminderen.
Syfilis
Syfilis is een soa die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Het kan worden overgedragen door seksueel contact met iemand die al besmet is. Syfilis kent verschillende stadia, elk met hun eigen symptomen. In het eerste stadium kan er een pijnloze zweer op de genitaliën, anus of mond verschijnen. In het tweede stadium kan er uitslag op je lichaam, koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden. In latere stadia kan syfilis ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartproblemen, hersenschade en blindheid.
Syfilis kan worden behandeld. De voorkeur is om dit te doen met penicilline injecties. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de uitslag van je bloedonderzoek. Ook is het mogelijk om van syfilis te genezen wanneer jij hiermee te maken hebt. Wel blijft het voor altijd terug te zien in je bloed wanneer je eenmaal een syfilis infectie hebt gehad. Bovendien betekent genezing niet dat je het niet opnieuw kan oplopen, wat wederom het belang van veilige seks duidelijk maakt.
HIV
HIV (Human Immunodeficiency Virus) is een soa die het immuunsysteem van het lichaam aanvalt, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Het wordt overgedragen door onbeschermde seks met iemand die al besmet is, door het delen van naalden of door overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding. Symptomen van HIV kunnen lijken op die van de griep, zoals koorts, vermoeidheid, spierpijn en keelpijn. Het kan echter jaren duren voordat symptomen optreden en sommige mensen kunnen zelfs jarenlang zonder symptomen leven.
Je kunt PrEP slikken ter voorkoming van HIV. Ook zijn er bij besmetting van HIV medicijnen beschikbaar die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en de progressie van de ziekte te vertragen. Het is belangrijk om je regelmatig te laten testen op HIV, vooral als je risico loopt op infectie. Het gebruik van condooms en andere veilige voorbehoedsmiddelen kan helpen om het risico op HIV te verminderen.
Ontdekken of je te maken hebt met een soa?
Nu heb je gelezen welke soa’s het meest voorkomen en wat van elke soa zoal de soa klachten kunnen zijn. Al hoef je uiteraard zoals je hebt gelezen niet altijd te maken te hebben met klachten om alsnog een soa te hebben. Wil je echter zeker weten of je wel of niet een soa hebt? Doe dan een soa test! Zo sluit je immers het beste uit of je ermee te maken hebt én kun je er meteen wat aan doen.
Testen hoeft niet perse bij de huisarts of GGD!
Wil jij je graag laten testen op één of meerdere soa’s, maar raak je al in paniek van de gedachte aan het bezoeken van de huisarts of GGD? Geen zorgen! Want tegenwoordig zijn er meerdere manieren om toch een soa test te bemachtigen. Zo biedt Soapoli-online betrouwbare soa testpakketten die je op je eigen gemak thuis kunt afnemen. Bespaart je dus een ongemakkelijk bezoek én je weet al snel meer over het wel of niet hebben van een soa!
Op je eigen gemak thuis een soa test afnemen? Dat kan!
Met een soa testpakket voor thuis kun je op je eigen gemak bepalen waar en wanneer jij een soa test afneemt. En paniek om hoe het hoeft; dat hoeft niet. Wanneer je online een soa testpakket besteld, krijg je er namelijk altijd wel een instructie bij. Zo weet je precies welke handelingen je moet verrichten om de soa test op de juiste manier af te nemen. Welk testpakket je uiteindelijk nodig hebt, hangt af van de soa klachten die je mogelijk denkt te ervaren of die je sekspartner met hem of haar meedraagt. Twijfel je welke soa test je af moet nemen? Dan kun je dat altijd ontdekken middels een soa testwijzer.