Waarom werken behandelingen in de forensische zorg niet voor vrouwen?
23 maart 2023 om 14:01
< 1 min lezen

Waarom werken behandelingen in de forensische zorg niet voor vrouwen?

Er zijn in Nederland maar weinig vrouwen die tbs of andere vormen van forensische zorg opgelegd krijgen. Zo’n 10 procent van de patiënten in de forensische zorg in Nederland is vrouw. Toch zijn er geleidelijk aan meer vrouwen met tbs. Uit onderzoek blijkt echter dat de bestaande behandelingen minder effectief zijn bij vrouwen dan bij mannen. En dat is wellicht niet gek, omdat deze behandelingen zijn ontwikkeld voor mannen. De aard van het delict, motieven en behandelbehoeften blijken bij vrouwen anders te zijn dan bij mannen. Dit meldt Maastricht University.

Uit onderzoek van Vivienne Vogel van Maastricht University blijkt dat vrouwen complexere psychische problematiek hebben. “Ze hebben vaker trauma’s meegemaakt en hebben ook meestal andere motieven bij delicten”, zegt Vogel.

Wanhoopsdaad

Geweld bij vrouwen is bijvoorbeeld vaker gericht naar hun eigen omgeving, zoals kinderen of partners. Mannen richten hun geweld vaker op vreemden. Daarnaast is er bij vrouwen vaak sprake van een wanhoopsdaad (brandstichting, moord of doodslag), terwijl het bij mannen veelal over gewelds- of zedendelicten gaat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41