12 april 2023 om 09:35
2 minuten lezen

Jongeren met ernstig hersenletsel krijgen een plek in het Erik Scherder Huis

In Amsterdam komt een dagopvang speciaal voor jongeren met ernstig hersenletsel. Het Erik Scherder Huis heeft de ambitie om deze jongeren een doel te geven, waardoor ze weer mee kunnen doen in de samenleving. Dit meldt EenVandaag.

Elk jaar krijgen 400 tot 600 Nederlandse jongeren ernstig hersenletsel door een ongeluk of een hersenbloeding. Daarna moeten ze lang revalideren om weer controle te krijgen over hun lichaam en geest. Adriaan Theeuwes, initiatiefnemer van het Erik Scherder huis, zegt dat veel jongeren tijdens deze periode depressief worden, omdat ze tot de realisatie komen dat hun oude toekomst weg is.

Nieuwe toekomst

Er zijn weinig mensen die weten wat voor effect dit heeft op jongeren. Theeuwes wil na de revalidatiefase blijven werken met de jongeren, omdat de gebeurtenis hun toekomst levenslang zal blijven tekenen.

Het Erik Scherder Huis wil jongeren steunen in hun nieuwe toekomst in deze maatschappij. “Of dat nu met vrijwilligerswerk is of met een baan, ze moeten in elk geval weer mee kunnen doen in plaats van dat ze thuis of in een verpleeghuis zitten weg te kwijnen.”

De vergeten fase

De depressie na de eerste fase van revalidatie noemt Theeuwes ‘De vergeten fase van de revalidatie’. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder herkent deze fase ook bij zijn patiënten. “Ik zit al mijn hele leven in de revalidatie en inderdaad: als die mensen thuiskomen, vallen ineens alle prikkels weg.”

In de nieuwe opvang worden deze prikkels opnieuw gestimuleerd. De jongeren worden hier geholpen om een studie of (vrijwilligers)werk te vinden, en worden ze gesteund door een psycholoog die hun stimuleert om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen.

Stimuleren

Scherder, naar wie de opvang vernoemd is, zegt dat het een stimulerende omgeving zal worden. Hij vervolgt dat onderzoeken op zowel dier als mens, hebben laten zien dat de brein meer ontwikkelt als een individu omringd is door vrienden en speelgoed.

De hoogleraar zal ook meehelpen aan het programma, waarbij de jongeren zal vertellen hoe de hersenen werken en dat het van belang is dat ze weer vooruit willen in het leven. Hierbij geeft hij wel aan dat er altijd een limiet zal zijn op wat men kan, maar dat ze samen zullen kijken naar de mogelijkheden om dit te vergroten.

Effect op de samenleving

Het eerste Erik Scherder Huis zal openen in juni, waar 35 jongvolwassenen(16 t/m 35 jaar) een jaar lang terecht kunnen voor vijf dagen in de week. De looptijd zal worden vergoed als dagopvang vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Er is al veel interesse voor het project, waardoor er meer Huizen zullen komen als het een succes blijkt.

Theeuwes gelooft dat het project uiteindelijk tot kostenbesparing zal leiden, omdat de zorgzwaarte omlaag zal gaan. Toch vindt hij de verbetering van levenskwaliteit en re-integratie in de maatschappij het belangrijkste effect.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg