1 mei 2023 om 14:42
2 minuten lezen

Steeds populairder: Menstruatieondergoed dat 12 uur gedragen kan worden

Veel vrouwen die op sociale media zitten kennen het wel, de reclames met menstruatieondergoed. Sinds het product een paar jaar geleden op de markt kwam, begint het steeds populairder te worden. Het begint zelfs een klein plekje te krijgen naast tampons en menstruatiecups. Dit meldt RTL Nieuws. 

Menstruatieondergoed kan gezien worden als een normale onderbroek die menstruatiebloed kan opvangen. Het speciale stuk bij de kruis bevat onder andere een ‘antibacteriële’- en absorberende laag.
 
Er zijn varianten voor lichte en zware menstruatie. Het product is gemaakt voor hergebruik, omdat het uitgespoeld kan worden om daarna de wasmachine in te gaan. Met de speciale onderbroek ben je ‘vrij’ om te bloeden, zonder nare geurtjes en lekken. 
 
Het menstruatieproduct wordt samen met menstruatiecups en wasbaar maandverband geadverteerd als een duurzaam alternatief. Ook is het na eerste investering voordeliger dan weggooiproducten, zoals tampons en maandverband. 

Populair

Dat het populairder begint te worden is ook te zien aan het aanbod. Terwijl het vooral kleine bedrijven waren die de onderbroeken verkochten in het begin, verkopen nu ook grote merken zoals Libresse en Livera hun eigen versie. Toch is het bekendste merk Snuggs, die veelal door influencers wordt aangedragen op Instagram en TikTok. Hierdoor is het product ook erg populair onder de jonge meiden.
 
Judith Houtenbos van Cute Cotton, die ook duurzame menstruatieproducten verkoopt, zegt dat het vooral voor deze jonge meiden heel fijn is. “En je hebt ook mensen in bepaalde culturen die tampons of cups niet willen gebruiken.”

Stijgende lijn

Houtenbos heeft het ondergoed al twee jaar in de collectie zitten, maar ziet dat de meeste vrouwen nog steeds voor menstruatiecups kiezen. “Maar ik zie duidelijk een stijgende lijn. Ik vind het een heel goed alternatief, maar veel duurzamer dan cups is het denk ik niet. Die kun je namelijk vijf tot 10 jaar gebruiken.”

Hygiëne en veiligheid

Terwijl sommige merken beweren dat zo’n onderbroek 12 uur lang achterelkaar gedragen kan worden, twijfelt Gynaecoloog Marlies Bongers, specialist op het gebied van (hevig) menstruatie, hier enigszins aan. “Ik vraag me af waarom dat advies wordt gegeven”, legt ze uit. “De vaginahuid is heel gevoelig. Als je daar twaalf uur lang een natte vochtige stof tegenaan houdt, dan kan dat gaan broeien en irriteren. Dan kun je jeuk krijgen en gevoeliger worden voor schimmels.”
 
Het kan wel gezien als een veilig product, omdat de kans infectie heel erg klein is. Bongers verwijst naar de tamponziekte. “Bij die infectie zit de tampon met menstruatiebloed te lang in je lichaam. Dat zit dan tegen je baarmoeder aan. Bij dit product loopt het bloed uit je vagina, dus dan is er waarschijnlijk geen risico.”
 

De gynaecoloog geeft aan dat twaalf uur best lang is. “Als je maar weinig vloeit is dat oké, maar als je veel vloeit, wat voor ongeveer 30 procent van de vrouwen zo is, zou ik het gebruiken zoals een maandverband. Eens in de paar uur verwisselen.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    2 januari 2025 om 09:15