Onderzoek om dementie te voorkomen door slikken extra vitamine D
Resultaten van een groot bevolkingsonderzoek wijzen uit dat mensen die extra vitamine slikken, minder vaak dementie krijgen. Terwijl dit het eerste onderzoek is die dit effect concreet laat zien, is het aantal dementiegevallen hierdoor met 40 procent verminderd. Dit meldt Alzheimer Nederland.
Jarenlang hebben onderzoekers 13.000 mensen in Canada en Groot-Brittannië bestudeerd. In de studie vergeleken ze mensen die extra vitamine D-supplementen kregen tegenover een groep die dat niet kreeg. Uit de resultaten bleek dat er 40 procent minder dementiegevallen zij in de groep die vitamine D slikt. De wetenschappers trokken de conclusie dat het supplement tegen dementie beschermt.
Onderzoek
Dit is het eerste onderzoek waar het effect van vitamine D op dementie met zo’n overduidelijk resultaat was gemeten. Desondanks het feit dat dit onderzoek een goed resultaat heeft laten zien, betekent dit niet dat deze studie doorslaggevend bewijst dat vitamine D effect heeft. Eerdere studies hadden namelijk geen veranderingen opgemerkt of de resultaten waren zelfs negatief. Daarnaast laat de nieuwe studie niet zien wie er baat bij heeft en hoeveel de inname moet zijn.
Mogelijke verklaring
Met een bevolkingsonderzoek is het erg moeilijk om oorzaak en gevolg gescheiden te houden. Is de vitamine D echt de oorzaak voor een lagere percentage dementie, of komt het door een gezondere levensstijl.
Moet ik extra vitamine D innemen?
Het overgrote deel van jouw vitamine D gehalte maak je zelf aan door zonlicht en maar een klein gedeelte komt uit je voeding. Dit zit in producten zoals vette vis, rood vlees, paddenstoelen en eieren. Daarnaast wordt het extra toegevoegd aan producten, zoals margarine en bak- en braadproducten. Met behulp van een gevarieerd dieet en een wandeling door het park, maakt je lichaam zelf vaak voldoende vitamine D aan.
Sommige mensen hebben er wel baat bij om extra vitamine D in te nemen, zoals getinte mensen, zwangere vrouwen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, doordat ze weinig buitenkomen of een sluier of boerka dragen.
Door: Nationale Zorggids