19 mei 2023 om 10:18
< 1 min lezen

Gebruik spelletjes voor stimuleren zintuigen van visueel beperkte kinderen

Volgens onderzoek wordt de visuele ontwikkeling van baby’s gestimuleerd door contrastrijke plaatjes. Daarom heeft VisioKiddo activiteiten en tips online op een rijtje gezet om kinderen met een visuele beperking onder 7 jaar te helpen. De informatie is niet alleen gericht op hun ouders en verzorgers, maar ook professionals kunnen het gebruiken. Hiermee wordt niet alleen het kijkgedrag ontwikkeld, maar kan de relatie tussen ouder en kind sterker worden. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Op het online portaal van VisioKiddo kunnen ouders meer leren over de betekenis van visuele stimulatie en hoe ze hiermee het kijkgedrag kunnen activeren of stimuleren. Naast activiteiten en spelmaterialen zijn er ook contrastrijke afbeeldingen en geometrische vormen voor op de mobiel.

Technieken

Met visuele stimulatie worden materialen gebruikt die het kind visueel prikken, zoals glimmend materiaal en primaire kleuren. Deze worden gebruikt in een donkere ruimte waarbij de intensiteit van de prikkel steeds verder afneemt, totdat een daglichtsituatie mogelijk is.

Tijdens deze activiteiten wordt de gewone visuele ontwikkeling als hulpmiddel gebruikt:

  1. Signaleren: opmerken dat er iets is.
  2. Fixeren: blik richten op, opbouwend vanaf enkele seconden tot langer.
  3. Volgen: vanuit het midden naar links/rechts en boven/beneden.

Belangrijke periode

De eerste drie levensjaren, en vooral de eerste maanden, is de voornaamste periode waarin zicht zich ontwikkelt, waardoor simulatie tijdens deze periode het meeste effect heeft.  Echter gaat de ontwikkeling bij kinderen met neurologisch letsel vaak vertraagd en anders. Hierdoor wordt de conclusie getrokken dat de periode van zinvolle stimulatie langer is in vergelijking met de andere kinderen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39