31 mei 2023 om 10:11
< 1 min lezen

Inhaalcampagne nodigt jongeren uit voor HPV-prik

Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD’en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan de vaccinaties in 2023 gratis krijgen. Omdat tussen de eerste en tweede prik minimaal vijf maanden moet zitten, begint de tijd voor een eerste prik te dringen.

HPV-vaccinatie verkleint aanzienlijk het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Omdat veel Nederlandse jongeren er nog niet tegen zijn ingeënt, loopt sinds begin dit jaar een inhaalcampagne. Ruim 1,3 miljoen jongeren van 18 tot 27 jaar die de prikken nog niet hebben ontvangen, hebben een uitnodiging gekregen om die te komen halen. Van deze groep heeft bijna 20 procent dat tot nog toe gedaan. Om dat percentage hoger te krijgen, beginnen de gezondheidsinstanties een campagne onder de noemer “Mis ‘m niet”.

In totaal kunnen jongeren die onder de doelgroep vallen op zo’n 120 locaties zonder afspraak een HPV-vaccinatie halen. Op andere locaties kan dat met een afspraak. De campagne gaat woensdagmiddag van start op het Sciencepark in Utrecht. Daar komt ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) naartoe.

Inhaalslag bij de jongens

Meisjes krijgen de vaccinaties al langere tijd aangeboden, maar in de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad steken rond de 50 procent. Voor jongens zijn de vaccins bovendien pas sinds vorig jaar beschikbaar. De hoop van de instanties is dat de huidige vaccinatieronde veel meer jongeren zal beschermen tegen ernstige ziekte door HPV.

In totaal hebben 900.000 mannen en 400.000 vrouwen de uitnodiging begin dit jaar ontvangen.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Tuchtrecht voor sociaal werkers hervormd: leren staat centraal

    3 januari 2025 om 08:51
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19