6 juni 2023 om 12:44
2 minuten lezen

Vier gemeenten pakken psychosociale klachten aan met Welzijn op Recept

Welzijnsorganisaties, huisartsen en eerstelijns regio-organisaties uit vier gemeenten in de Zorg en Zekerheid-regio hebben gisteravond een bijzondere verklaring getekend. In aanwezigheid van Zorg en Zekerheid en het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn op Recept deden zij de belofte zich actief in te zetten voor meer Welzijn op Recept in hun gemeente. Hiermee krijgen inwoners die met psychosociale klachten bij hun huisarts komen, precies de hulp die ze nodig hebben. Beter voor de patiënt en beter voor de huisarts. Recent onderzoek toont daarnaast aan dat dit 5 tot 10 procent minder zorgkosten oplevert. Dit meldt Zorg en Zekerheid.

Mensen die eenzaam zijn of geldzorgen hebben, komen soms met medische klachten, zoals stress, angst en somberheid, naar de huisartsenpraktijk. Dit gebeurt ook na het verlies van een partner of baan. Deze patiënten vullen 20 tot 50 procent van het spreekuur bij de huisarts en maken veel, soms onnodige, zorgkosten. “Voor dit soort klachten ligt de oplossing vaak in het sociale en niet in het medische domein”, stelt Jan Joost Meijs van het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn op Recept.
 
Ook zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is van mening dat actief zijn in je buurt mensen gezonder maakt. “Het kan wel tien extra levensjaren opleveren en zorgkosten besparen”, zegt divisiemanager Zorg Susanne Rutten. “Daarom investeert Zorg en Zekerheid vanaf het begin in Welzijn op Recept. Met als resultaat dat er in onze regio’s nu al de meeste welzijnsrecepten worden uitgeschreven. Wij zijn trots op de zorgprofessionals en gemeenten die als koploper met Welzijn op Recept aan de slag gaan.”

Welzijn op Recept

Gisteravond tekenden een groot deel van de gemeenten samen met de huisartsen, regio- en welzijnsorganisaties de bijzondere intentieverklaring. Gedurende twee jaar gaan alle partijen intensief met elkaar samenwerken. Concreet betekent dit het vormen van een leergemeenschap die ervoor zorgt dat Welzijn op Recept een echt onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk van zorg, welzijn en de sociale gemeenschap. Zij spannen zich maximaal in om ook een vertegenwoordiging van inwoners bij de leergemeenschap te betrekken.

Minder werkdruk

Een tweede doel is het verminderen van de belasting van de huisarts en huisartsenpraktijk. De huisartsen en regio-organisaties zijn dan ook extra blij met de intentieverklaring. Zij werken de komende maanden proactief en doelgroepgericht toe naar minimaal één Welzijn op Recept patiënt per huisarts per week.
 
Na de verwijzing komt de patiënt bij een welzijns- of buurtcoach. “Die motiveert de patiënt in een kortdurend, activerend traject om iets te gaan doen waar hij of zij weer blij van wordt”, zegt Jan Joost Meijs van het Kennisnetwerk Welzijn op Recept. “Zo komt er weer kleur in hun leven en ontstaat er (weer) betekenisvol contact met andere mensen. Het hoger doel is het welbevinden, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van patiënten verhogen.”

Contact in het sociale domein

Ook de welzijnsorganisaties zien de voordelen van Welzijn Recept. “Als iemand zich alleen voelt, kan de huisarts niet zoveel voor hen doen”, besluit Jan Joost Mejs. “Het sociale domein biedt veel meer mogelijkheden. Mensen bloeien echt op als ze in contact komen met andere mensen, samen gaan bewegen of iets nieuws leren. Bijkomend voordeel: de huisarts krijgt meer tijd voor patiënten die medische hulp nodig hebben. Dit levert 5 tot 10 procent minder zorgkosten op, zo blijkt uit recent onderzoek.”
 
Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03