
Regenboog Apotheek vangt bot bij rechter: CZ mag naar dosis ADHD-medicatie vragen
De Regenboog Apotheek heeft in een zaak tegen CZ en OHRA bot gevangen. Volgens de apotheek die zelf dexmethylfenidaat bereidt, mogen de verzekeraars niet op de stoel van de arts zitten door voorafgaand aan vergoeding te vragen naar de dosering en medicatiesoort. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De verzekeraars mogen dit gewoon vragen of te beoordelen of een patiënt recht heeft op vergoeding voor deze ADHD-medicatie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Vijf jaar geleden legde de rechter vast dat zorgverzekeraars dexmethylfenidaat bij ADHD gewoon moeten vergoeden, mits Amfexa of Ritalin niet werkzaam blijken bij de patiënt. Het medicijn is in de Verenigde Staten zeer populair onder artsen, maar in Nederland schrijven ze dit een stuk minder voor. Waar er in de VS zo’n 75.000 gebruikers zijn, gaat het in Nederland om tientallen. Dexmethylfenidaat wordt alleen door de Regenboog Apotheek gemaakt en verstrekt.
Machtiging
Als de apotheek een nieuw recept binnenkrijgt voor dexmethylfenidaat, gaat hier ook een melding van naar CZ. De verzekeraar moet hiervoor namelijk een machtiging afgeven, waarna de apotheek na afgifte een factuur naar CZ kan sturen. Voor deze machtiging wil de verzekeraar weten wat de dosis is en of het een kortwerkende of langwerkende versie van dexmethylfenidaat is. Gebruik van het middel komt namelijk zeer nauw en er zijn gedurende het proces diverse aanpassingen nodig. Dit betekent dat CZ iedere keer weer een nieuwe machtiging moet afgeven, voordat de apotheek een nieuw afgifte kan doen. Volgens de Regenboog Apotheek is dit onhandig en ongewenst.
Hoger beroep
Bovendien zou een verzekeraar zich niet moeten bemoeien de duur van de werking, vindt de apotheek. “De werkzame stof, dexmethylfenidaat, is immers in beide varianten dezelfde en die moeten ze van het hof gewoon vergoeden. En de suggestie van de rechter gaat ook niet werken”, zegt Jan-Pieter Dupon van de Regenboog Apotheek. Volgens hem komt er dan een machtiging tot 25 milligram en niet verder. Dat betekent dat patiënten die in een latere fase meer nodig hebben, geen vergoeding krijgen. Dupon overweegt hierom verdere stappen.
CZ laat in een reactie weten dat er voor de uitspraak al contact is geweest met de Regenboog Apotheek om met elkaar om tafel te gaan. “De uitspraak van de rechtbank bevestigt dat we moeten vragen hoeveel mg van het medicijn dexmethylfenidaat de patiënt nodig heeft als de voorschrijvende arts dit niet duidelijk heeft vermeld. We nemen de suggestie van de rechtbank om afspraken met elkaar te maken ter harte.”