
Jongvolwassenen veel last van stress door school, studie en toekomst
Veel jongvolwassenen hebben door school of hun studie last van stress. Ook hebben ze zorgen over geld en maatschappelijke ontwikkelingen. Ze zien dat alcohol- en drugsgebruik heel normaal is onder leeftijdsgenoten, waardoor het voor hen ook makkelijker is om middelen te gebruiken. Als jongvolwassenen hulp zoeken, weten ze gelukkig wel wat voor hulp ze nodig hebben. Dit meldt GGD GHOR Nederland op basis van een kwalitatief onderzoek door EMMA.
De mentale gezondheid van jongvolwassenen wordt vooral beïnvloedt door hun zelfbeeld, toekomstbeeld, sociale netwerk en grip, stabiliteit en structuur in hun leven. Maar juist doordat ze veel veranderingen ondergaan, is het grip op hun leven verminderd en zijn ze onzekerder. Toekomstzorgen leiden tot stress. Houdt de stress langdurig aan, dan ontwikkelen ze psychische of zelfs lichamelijke klachten. In het onderzoek geven jongvolwassenen aan te willen leren omgaan met het toewerken naar een verantwoordelijk volwassen leven.
Onzeker over toekomst
Met name school en studie zijn grote stressbronnen. Jongvolwassenen hebben last van volle agenda’s toetsdruk en prestatiedruk. Ook zijn ze bang om studievertraging op te lopen, waardoor hun studieschuld ook nog eens toeneemt. Ze zijn onzeker over hun toekomst vanwege de wooncrisis, het leenstelsel en het alsmaar duurder wordende leven. Ook de coronaperiode sijpelt nog door in hun leven. Sommigen hebben nog altijd last van achterstanden die ze hebben opgelopen tijdens hun studie of op hun werk, waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met plannen. Ook is een groep nog altijd sociaal onzeker.
Denormalisatie middelengebruik
Mentale gezondheid is een belangrijk onderwerp voor jongvolwassenen. Zij vinden dat er geen taboe op moet rusten en dat het ook normaal moet zijn om je ‘down’ te voelen. Jongvolwassenen stellen dat laagdrempelige informatie en hulp belangrijk is om over de psychische gezondheid te kunnen praten. Middelengebruik willen ze juist denormaliseren. Er moet volgens hen een verschuiving plaatsvinden van de maatschappelijke normen, die wordt ondersteund door rolmodellen en campagnes. En vanwege het gebrek aan kennis over risico’s van middelengebruik, moet juist daarop worden ingezet.