
Verwijsdatum op declaraties verbetert wachtlijstinformatie ggz
Patiënten wachten vaak onnodig lang op zorg door onduidelijke wachtlijstinformatie. Vooral in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ontbreekt een betrouwbaar overzicht. Zilveren Kruis wil daar snel verandering in brengen met een nieuwe wachtlijstmonitor voor de ggz. Dit meldt de zorgverzekeraar.
Volgens directeur Zorginkoop Peter Langenbach bij Zilveren Kruis is een eenvoudige oplossing binnen handbereik. Door standaard de verwijsdatum op declaraties te noteren, ontstaat een helder beeld van wachttijden. De zorgverzekeraar overlegt met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), brancheorganisaties en andere zorgverzekeraars om dit systeem landelijk in te voeren.
Onvolledige wachtlijstinformatie
Momenteel zijn de wachtlijstcijfers onvolledig en vaak misleidend. Zorgaanbieders leveren maandelijks data aan bij de NZa, maar die informatie klopt niet altijd. Sommige instellingen geven jarenlang exact dezelfde wachttijden door, terwijl anderen verouderde cijfers hanteren. Daarnaast houden ggz-aanbieders geen rekening met ‘dubbelwachtenden’ – patiënten die bij meerdere instanties op een lijst staan.
Bijna 2.000 ggz-aanbieders noteren nu al vrijwillig de verwijsdatum op hun declaraties. Dit helpt om de aanmeldwachttijd (tussen verwijzing en intake) en de behandelwachttijd (tussen intake en start behandeling) precies in kaart te brengen. Langenbach hoopt dat dit verder wordt uitgebreid met vestigingsinformatie.
Oproep
Ook ziekenhuizen registreren steeds vaker verwijsdata. Als dit de standaard wordt, ontstaat eindelijk een helder overzicht van wachttijden. Zilveren Kruis roept alle zorgaanbieders op om mee te doen. “Voor hen betekent dit dat ze op termijn minder of zelfs geen informatie meer naar de NZa hoeven te sturen. Dit vermindert de administratieve lasten en maakte ruimte voor zorg. Dat is wat ons betreft hard nodig”, aldus Langenbach.