
Verpleegkundige wint zaak na ontslag om afscheidsgrap: ‘Te zwaar gestraft’
Een verpleegkundige die op staande voet werd ontslagen vanwege een aantal controversiële afscheidscadeaus, heeft gelijk gekregen van de rechter. Het ontslag was volgens de rechtbank in Arnhem een buitenproportionele maatregel. Dit meldt het Brabants Dagblad.
De verpleegkundige werkte op een somatische afdeling voor mensen met chronische ziekten zoals Parkinson of longziekten. Ze ging elders binnen het bedrijf aan de slag en nam afscheid met 28 cadeaupakketjes voor haar collega’s. Hierin zaten pennen met teksten als ‘Can’t fix stupid, but we can sedate it’ en kaarten met de boodschap ‘Het is zeer kut dat ik ga’. Ook bevatten de pakketten een toiletverfrisser genaamd ‘Fuckoff Spray’, zogenaamd effectief tegen ‘idioten en rotzakken’.
Ontslag op staande voet
Helaas kreeg de vrouw niet de waardering voor haar humor waarop ze wellicht hoopte. Een college kampte namelijk met long covid en een ander had een ernstige zieke zoon, waardoor ze zich beledigd of gekwetst voelden door de uitlatingen van de verpleegkundige. De werkgever besloot de haar vier dagen later op staande voet te ontslaan. Volgens de werkgever waren de grappen respectloos en onprofessioneel.
Rechter grijpt in
De rechter erkent dat de cadeautjes misplaatst waren, maar vindt ontslag op staande voet veel te ver gaan. Er was geen bewijs dat de verpleegkundige collega’s bewust wilde kwetsen. De werkgever had volgens de rechtbank ook kunnen kiezen voor een lichtere maatregel, zoals een officiële berisping. Ook had haar contract via een normale procedure beëindigd kunnen worden. Ontslag op staande voet is alleen gerechtvaardigd bij zeer dringende redenen, bijvoorbeeld door ernstig verwijtbaar handelen, en dat is hier niet het geval geweest.
Forse vergoeding
Het ontslag heeft grote gevolgen voor de verpleegkundige, die per direct zonder inkomen zat. En een ontslag op staande voet zorgt er ook voor dat ze geen WW-uitkering krijgt. Omdat de rechter het ontslag onterecht vindt, moet de werkgever haar een billijke vergoeding van ruim 4000 euro betalen, naast een transitievergoeding van bijna 7.300 euro en een vergoeding voor onregelmatige opzegging van bijna 12.000 euro. Ook de proceskosten van 1.300 euro zijn voor rekening van de werkgever. Inmiddels heeft de verpleegkundige vrede met haar ontslag en zal ze geen terugkeer maken bij het zorgbedrijf.