Week 24: ‘kindvriendelijke’ knoopcelbatterij, snoeihard rapport Pompekliniek & zwartboek
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer een kindvriendelijke knoopcelbatterij, Pompekliniek, zwartboek over mondzorg en morrend akkoord op het Hervormingsagenda Jeugd in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: gevaarlijke knoopcelbatterij ‘kindvriendelijk’ gemaakt
Wetenschappers en artsen hebben patent aangevraagd voor de uitvinding van een knoopcelbatterij die volgens hen niet zo gevaarlijk is als die wordt ingeslikt. Ze zeggen dat er elk jaar in de hele wereld circa 2000 kinderen sterven door het opeten van zo’n batterijtje en ook honden krijgen ze weleens binnen.
Dinsdag: ontsnapping tbs’ers uit Pompekliniek was kwestie van tijd
De Pompekliniek is “onvoldoende scherp” op veiligheid, concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) in een snoeihard onderzoeksrapport naar de ontsnapping van twee tbs’ers in juni vorig jaar. Er waren voldoende signalen dat de twee tbs’ers een groot risico vormden, maar de kliniek onderkende die onvoldoende.
Woensdag: zwartboek over mondzorg van Dokters van Morgen en FNV naar Kamer
Sinds 2006 wordt mondzorg niet meer vergoed bij volwassenen. Inmiddels beoordelen meer dan 4 miljoen mensen in Nederland hun mondgezondheid als ‘matig’ tot ‘zeer slecht. ’. Dokters van de Wereld en de FNV hebben getuigenissen verzameld van mensen die mondzorg mijden vanwege de kosten. Deze zijn opgenomen in dit zwartboek onder de titel Een boek vol rotte tanden, Getuigenissen van én oplossingen voor de gaten in ons mondbeleid.
Donderdag: morrend akkoord op Hervormingsagenda jeugdzorg
Gemeenten hebben ingestemd met het moeizaam bevochten principeakkoord over veranderingen in de jeugdzorg. Dat hebben zij gedaan tijdens de ledenvergadering van de gemeentekoepel in Groningen. Ze hebben wel een aantal randvoorwaarden gesteld.
Vrijdag: Rutte staat nog steeds achter invoering avondklok
Minister-president Mark Rutte staat nog steeds volledig achter het besluit van januari 2021 om de avondklok in te voeren, om zo te proberen de coronacrisis te bezweren. Die stelligheid leidde tot frustratie, irritatie en boosheid bij een groot deel van de oppositie, waaronder PvdA, GroenLinks, PVV en SGP.
Door: Nationale Zorggids