‘Miljoenen kopieën van medische dossiers wekelijks naar commercieel bedrijf’
Het commerciële softwarebedrijf Calculus uit Leiden krijgt wekelijks miljoenen kopieën van medische dossiers van huisartsen in Nederland binnen en bewaart dat. Alle data is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) versleuteld en kan alleen door huisartsen worden ingezien, maar toch zit het enkele dokters niet lekker. Vooral omdat ze zeggen geen keuze te hebben gehad en dat hun patiënten niet actief de vraag hebben gekregen of hun gegevens uitgewisseld mogen worden. Dit meldt NOS op basis van berichtgeving in NRC.
Uit onderzoek van NRC blijkt dat huisartsen de persoonlijke gegevens delen omdat ze zich van geen kwaad bewust zijn of er simpelweg geen problemen mee hebben, maar er is ook een groep huisartsen die zegt geen andere keuze te hebben gehad. Een goed werkend informatiesysteem is noodzakelijk om met andere behandelaren in de regio gegevens te kunnen uitwisselen, vooral van belang bij patiënten met chronische aandoeningen.
Hele patiëntenadministratie
Calculus maakt echter niet alleen kopieën van de medische dossiers van patiënten met chronische aandoeningen, maar van de hele patiëntenadministratie. Volgens de privacywetten is het niet toegestaan om te veel gegevens op één plek op te slaan, omdat dit het risico op een lek of hack vergroot.
Hoewel de AP in 2018 geen problemen had met het commerciële bedrijf, hebben sommige huisartsen dat wel. “Tot op de dag van vandaag verbaast het me dat ik gegevens uitwissel, waar een deel van mijn patiënten nooit de vraag over heeft gekregen of ze dat oké vinden. Het zit me niet lekker, nog steeds niet.” Volgens een jurist van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben huisartsenpraktijken te maken met te weinig bewegingsvrijheid, omdat overstappen naar een ander systeem niet alleen complex is, maar ook zeer prijzig kan zijn.
Kopie verlaat domein niet
Calculus laat weten dat de kopieën ook de verantwoordelijkheid van de huisartsen blijven en het domein niet verlaten. Het bedrijf zegt dit te doen in opdracht van de huisarts, ten behoeve van de huisarts. Gegevens zijn goed beveiligd en alleen artsen kunnen er toegang toe krijgen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky