Vandaag om 10:41
3 minuten lezen

Hepatitis A door blauwe bessen AH: dit moet je weten

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

De hepatitis A-besmettingen door blauwe bessen van Albert Heijn zorgen – terecht – voor flinke onrust. De bessen zijn inmiddels uit de schappen gehaald, maar het gevaar blijft. Hepatitis A is zeer besmettelijk en wordt vaak via voedsel overgedragen. Inmiddels hebben ruim 30 mensen zich met ziekteklachten gemeld bij de Albert Heijn. Dit is wat je moet weten.

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een leverinfectie die veroorzaakt wordt door het hepatitis A-virus. Symptomen variëren van vermoeidheid en misselijkheid tot geelzucht en koorts. De ziekte verspreidt zich via voedsel, water en contact met besmette personen. Vooral producten die rauw worden gegeten, zoals fruit, vormen een risico.

Besmetting door blauwe bessen

Bij meerdere mensen in Nederland is hepatitis A vastgesteld na het eten van blauwe bessen. Albert Heijn heeft de betrokken partijen direct uit de winkels gehaald. De supermarkt roept klanten op om eerder gekochte bessen niet te eten.

Wie loopt risico?

Iedereen die besmet voedsel eet, loopt risico. Mensen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggende gezondheidsproblemen kunnen ernstiger ziek worden. Bij gezonde volwassenen geneest hepatitis A vaak vanzelf binnen enkele weken. Over jonge kinderen tot 6 jaar zijn er weinig zorgen, zij hebben vaak de minste klachten.

Hoe herken je hepatitis A?

Symptomen treden vaak 2 tot 7 weken na besmetting op, er is dus een relatief lange incubatietijd. Onder symptomen vallen onder meer extreme vermoeidheid, koors, een gele huid of gele ogen, donkere urine, buikpijn en diarree. Bij het vermoeden van hepatitis A is contact opnemen met de huisarts belangrijk. Door de besmette blauwe bessen zijn zeker twee mensen in het ziekenhuis beland.

Volwassenen met hepatititis A hebben meestal niet langer dan 6 weken klachten, maar de vermoeidheid kan tot wel zes maanden duren.

Beschermen tegen besmetting

Hepatitis A voorkomen begint met goede hygiëne. Was je handen grondig na toiletbezoek en vóór het bereiden van voedsel. Het wasen van groenten en fruit haalt helaas maar weinig uit, virussen verwijder je niet zo. De blauwe bessen-besmetting zou door slechte hygiëne zijn gekomen. “Het virus zou verspreid kunnen zijn door besmet irrigatiewater, maar het is waarschijnlijker dat een bessenplukker de handen niet goed heeft gewassen na een toiletbezoek”, aldus het RIVM.

Een vaccin tegen hepatitis A is beschikbaar en wordt aanbevolen voor risicogroepen, zoals reizigers naar gebieden met slechte hygiëne en gezinsleden van patiënten met hepatitis A.  

Wat doet het RIVM?

In het specifieke geval van de blauwe bessen houdt het RIVM het aantal meldingen goed in de gaten. Het instituut verwacht dat honderden mensen hierdoor ziek worden of al zijn.

In de meeste gevallen doet de GGD onderzoek naar dergelijke uitbraken en brengt mogelijke besmettingsbronnen in kaart. Zij bieden, waar mogelijk, vaccinaties aan mensen die nauw contact hebben gehad met besmette personen.

Wat kun jij nu doen?

Controleer je voorraad blauwe bessen en gooi verdachte partijen weg. Twijfel je? Raadpleeg de website van Albert Heijn voor meer informatie. Let op hygiëne en wees alert op symptomen. Heb je klachten die lijken op hepatitis A? Twijfel dan niet en neem contact op met je arts. Blijk je inderdaad besmet te zijn met de ziekte door de blauwe bessen van de AH, dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding en smartengeld.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Petitie voor verlofregeling ouders van ernstig zieke kinderen

    Vandaag om 09:49
    • Ziekenhuizen

    Griepepidemie in aantocht: stijging luchtweginfecties en virussen zichtbaar

    Vandaag om 09:30