Vandaag om 12:14
3 minuten lezen

3 voorbeelden van stalking

Door: Van onze klanten

Telefoontjes, appjes, mailtjes of misschien komt je stalker zelfs persoonlijk bij je langs. Stalking komt voor in veel verschillende vormen. Welke vorm het ook is, door alle vormen van stalking kan je je onveilig en bedreigd voelen. Hier lees je 3 voorbeelden van stalking.

Voorbeeld 1: digitale stalking
De stalker stuurt de hele dag door appjes naar iemand en reageert de hele tijd met rare opmerkingen op iemands social media accounts. Zelfs als de stalker overal geblokkeerd is, blijft hij of zij hiermee doorgaan, door telkens nieuwe accounts aan te maken. Ook stuurt de stalker de hele tijd mails met vervelende of bedreigende inhoud. Digitale stalking kan ook plaatsvinden in de vorm van bellen, de hele dag door, zelfs ’s nachts.

Voorbeeld 2: fysieke stalking
De stalker zoekt iemand continu fysiek op. De stalker belt bijvoorbeeld de hele tijd bij iemand aan, gaat bij diegene langs op werk, of gaat de hele tijd naar plekken waar het slachtoffer veel komt (zoals een supermarkt of winkelcentrum). Soms zit de stalker zelfs urenlang bij iemand op de stoep te wachten totdat diegene thuiskomt.

Voorbeeld 3: achtervolgen
De stalker achtervolgt iemand de hele tijd, zoals naar werk, naar de sportschool of naar huis. De stalker maakt dan niet direct contact met het slachtoffer, maar is wel de hele tijd in de buurt. Hierdoor geeft de stalker iemand de hele tijd een onveilig en bedreigd gevoel. Dat gebeurt ook online, door continu posts op social media van iemand te liken.

Wat kan je doen als je gestalkt wordt?
Lijkt jouw situatie op een van bovenstaande voorbeelden? Weet dat dit niet oké is. Je kunt en mag hier aangifte van doen bij de politie. Dit kan door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Ook kan je het volgende doen.

·   Schrijf een stopbrief. Dit is een brief die je naar de stalker kan sturen, waarin je de stalker vraagt of diegene er mee wil stoppen. Op Slachtofferwijzer vind je een voorbeeld van een stopbrief die je kan gebruiken. Helaas heeft een stopbrief niet altijd effect en blíjft iemand doorgaan met stalken.

·   Als de stalker niet heeft geluisterd naar jouw stopbrief, vraag dan een straat- of contactverbod aan. Hiermee verbied je de stalker om in een bepaalde straat of omgeving te komen. Of om jou aan te spreken, of op een andere manier contact met je op te nemen. Via de rechter kan je een straat – of contactverbod regelen.

·   Zoek een veilige plek. Voel jij je thuis niet meer veilig door het stalken? Weet dat er verschillende organisaties voor je klaarstaan. Op de website van Opvangatlas kun je zoeken naar hulp in jouw buurt. Laat het ook aan de politie weten als je naar een tijdelijke opvangplek gaat.

·   Praat erover met iemand. Stalking kan heel erg veel indruk maken. Daarom is het belangrijk en helpend als je hier met iemand over praat. Denk aan kan vrienden, familie of je partner. Wil je liever anoniem met iemand praten over het stalken? Neem dan contact op met De Luisterlijn, je kan hen 24/7 bereiken op 088 0767 000.

Weet dat je er nooit alleen voor staat, ongeacht de situatie waar je je in bevindt. Er staan altijd mensen en hulporganisaties voor je klaar die je graag willen helpen.

    • Ingezonden artikelen/blogs

    Van beroepsaansprakelijkheid tot bakfiets

    Vandaag om 14:27
    • Ingezonden artikelen/blogs

    Dit zijn de grootste gezondheidsproblemen waar Nederlanders mee kampen

    19 december 2024 om 08:00