Onderzoek naar andere methodes om borstkanker bij dicht borstklierweefsel op te sporen
Hoe kan bij vrouwen met dicht borstklierweefsel eerder borstkanker opgespoord worden? Met deze vraag houdt het UMC Utrecht zich de komende tijd bezig. Antwoord hierop is belangrijk, want vrouwen met dicht borstklierweefsel hebben een verhoogd risico op borstkanker. Bij hen is op de mammografie echter veel lastiger te zien of zij tumoren hebben dan bij vrouwen met normaal weefsel. Een voorstel om deze vrouwen een extra MRI aan te bieden, stuitte op weerstand. Dit meldt NOS.
Bij vrouwen met dicht borstklierweefsel bestaat het weefsel met name uit klieren en minder uit vet. Dit komt voor bij ongeveer één op de twaalf vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. De dichtheid van het weefsel maakt het moeilijker om tumoren op te sporen met een reguliere mammografie, omdat die minder zichtbaar zijn. Hun risico op borstkanker is anderhalf tot twee keer groter dan bij vrouwen met regulier borstklierweefsel.
Extra MRI
Het UMC Utrecht stelt dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Nederland op orde is, maar dat vrouwen met dicht klierweefsel wel een eerlijke kans verdienen. Helaas is er binnen het bevolkingsonderzoek weinig ruimte voor verbetering, met name omdat bij 40 procent van hen tumoren niet zichtbaar zijn. Uit eerder onderzoek van het umc is gebleken dat met een extra MRI jaarlijks honderden gevallen van borstkanker eerder opgespoord kunnen worden.
Minder invasief en kostenbesparend
“Een tumor eerder vinden betekent dat je behandeling veel minder uitgebreid is, dat je misschien toe kan met een borstsparende operatie of geen chemo hoeft. Dat is ten eerste voor een vrouw zelf hartstikke fijn, en daarnaast voor de maatschappij goed, want dan zijn de kosten lager”, leggen radioloog Wouter Veldhuis en hoogleraar epidemiologie Carla van Gils uit. Het ministerie van Volksgezondheid wil dit voorlopig nog niet invoeren omdat het geen toekomstbestendige aanvulling op de bestaande borstkankerscreening zou zijn.
Kortere en goedkopere methodes
Daarom duiken Veldhuis en Van Gils in een nieuw onderzoek, waarbij ze goedkopere en kortere methodes onder de loep nemen, zoals een MRI van 5 minuten of een contrastmammografie. Bij deze laatste kunnen professionals vloeistof inbrengen bij de vrouw, waardoor tumoren oplichten. Tientallen vrouwen hebben al meegedaan aan het onderzoek en hebben positieve ervaringen, net name vanwege de korte duur van de MRI.
Het duurt nog wel even voordat de definitieve onderzoeksresultaten bekend zijn. In 2031, om precies te zijn. Staatssecretaris Vincent Karremans laat in de tussentijd wel onderzoeken of het mogelijk is om eerder MRI’s aan te bieden aan vrouwen met dicht borstklierweefsel. Zijn bevindingen presenteert hij deze zomer al.