Zorgkosten stijgen flink door gebruik afslankmiddelen
Het gebruik van afslankmedicatie steeg in 2024 met bijna 40 procent. Dit leidt regelmatig tot een maatschappelijke discussie: wie betaalt de rekening? Medicijnen tegen obesitas, zoals Saxenda en Mysimba, worden alleen vergoed voor mensen met een BMI boven de 30 of boven 27 met een gerelateerde aandoening. Tegelijkertijd groeit de groep mensen die bereid is deze dure medicatie zelf te betalen. Dit meldt de Telegraaf.
In de eerste negen maanden van 2024 gaven apotheken voor 31 miljoen euro aan afslankmiddelen uit, 80 procent meer dan in 2023. Niet-vergoede middelen als Wegovy en Ozempic, bekend door succesverhalen van beroemdheden, zijn populair. Deze medicijnen beloven betere resultaten dan vergoede middelen, maar kosten jaarlijks zo’n 2750 euro per patiënt.
Ongelijkheid
Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman toont de stijgende vraag hoe groot de wens is om gewicht te verliezen. Toch blijven sociale ongelijkheid en kosten een punt van zorg. “De grootte van je portemonnee zou geen invloed moeten hebben op de vraag of je wel of geen toegang hebt tot een middel”, stelt Natasja Wijling van de Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas.
Meer mensen met obesitas
Ondertussen stijgt het aantal mensen met overgewicht. Het RIVM voorspelt een groei van 64 procent tot 2050. Hoogleraar Liesbeth van Rossum benadrukt dat preventie cruciaal is. Ze pleit voor maatregelen zoals een suikertaks, lagere btw op groente en fruit en gezondere schoolkantines.
Toch biedt preventie geen oplossing voor iedereen. Obesitas is een ziekte, zegt Van Rossum. Voor mensen die al kampen met ernstig overgewicht, is een behandeling noodzakelijk.