Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking
Hoe belangrijk vindt het sociale netwerk werk of dagbesteding voor naasten met een verstandelijke beperking? Dit netwerk blijkt een grote invloed te hebben op keuzes en kansen, stelt onderzoek van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) en zorgorganisatie Amarant, zo meldt Kenniscentrum Verstandelijk Gehandicaptenzorg.
Sociale netwerken geven de voorkeur aan passend – betaald of onbetaald – werk of zinvolle dagbesteding, idealiter met mensen zonder beperkingen. Bij het vinden en behouden van werk werken familie en vrienden nauw samen met professionals zoals jobcoaches of begeleiders. Helaas verloopt die samenwerking niet altijd soepel. Familie treedt vaak (te) beschermend op, terwijl professionals meer zelfstandigheid stimuleren.
Stigma
Sociale netwerken signaleren dat stigma vanuit de maatschappij en de overheid een grote barrière vormt. Beleid en wetgeving kunnen ook de participatie op de arbeidsmarkt bemoeilijken. Dit beperkt de mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking om volledig mee te doen op de werkvloer.
Om werk en dagbesteding succesvoller te maken, moeten sociale netwerken en professionals elkaar beter begrijpen en als gelijkwaardige partners samenwerken. Het afstemmen van verwachtingen is hierbij essentieel, aldus de onderzoekers van AWVB.
Aanbevelingen voor beleid
De onderzoekers doen ook een oproep aan beleidsmakers. Zij moeten meer aandacht hebben voor de negatieve effecten van stigmatisering vanuit wetten en regels en sociale zekerheid. Bewustwording en aanpassing van beleid kunnen bijdragen aan meer gelijke kansen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Meer inzichten en aanbevelingen zijn te vinden in het informatieblad ‘De waarde van werk volgens het sociale netwerk van mensen met een verstandelijke beperking’.