Gouda test nieuwe aanpak: wijkverpleging als oplossing voor drukke spoedzorg
Wijkverpleegkundigen nemen taken over van huisartsen en ambulances om de druk op de huisartsenpost te verminderen. Deze proef moet zorgen voor snellere hulp en betere inzet van zorgcapaciteit. Dit meldt Omroep West.
Niet elke zorgvraag vereist een huisarts of ambulance. Denk aan katheterzorg of het behandelen van wonden. Wijkverpleegkundigen zijn vaak beter uitgerust voor deze taken. Volgens initiatiefnemer Marloes Braber van Gedeelde Zorg Midden-Holland maakt dit de acute zorg toegankelijker. “Dan kunnen we de huisarts echt inzetten voor zaken met hogere urgentie”, zegt Braber.
Ambulances ontlasten
Een bijkomend doel is om onnodige ambulanceritten te voorkomen. Mensen bellen 112 regelmatig na een val. Na triage blijkt dan dat de persoon niet gewond is, maar enkel gevallen en overeind geholpen moet worden, vertelt Xander Kluts van de meldkamer ambulancezorg. Dan is het zonde van de capaciteit om een ambulance te sturen, maar eerder moest dat altijd wel, Nu kunnen wijkverpleegkundigen op dit soort meldingen reageren.
Eenmalige hulp
In Gouda én Den Haag worden verpleegkundigen ingezet voor eenmalige spoedhulp. Zij beoordelen de situatie ter plekke en handelen direct. Zo ondersteunen zij huisartsen en zorgen ze voor efficiëntere afhandeling van minder urgente gevallen.
Verpleegkundigen zoals Nathalie Brugging zien de meerwaarde van hun rol. Katheter- en wondzorg is voor hen dagelijkse kost. “Daar zijn wij dan toch bekwamer in”, zegt ze. En met drie collega’s per dienst is er altijd iemand beschikbaar voor acute verpleegkundige zorg.
Proef van zes maanden
De proef in Gouda duurt een half jaar en wordt door wijkverpleging en huisartsen nauwgezet geëvalueerd. Braber benadrukt dat het niet om een bezuiniging gaat, maar om een vooruitstrevende aanpak. De zorgvraag blijft groeien. Dit is een stap om voorbereid te zijn op de toekomst.