Gisteren om 12:32
2 minuten lezen

Ruim 4,5 miljoen Nederlanders gedupeerd door medicijntekorten in 2024

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

In 2024 waren er 1.564 medicijn (tijdelijk) niet leverbaar, blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Hier waren ruim 4,5 miljoen Nederlanders door gedupeerd. Van de ruim 1.500 niet beschikbare geneesmiddelen, waren bijna tweehonderd van levensbelang voor patienten. Desondanks lijkt de tekortenpiek van 2023 voorbij. Toen waren er bijna 2.300 middelen niet beschikbaar. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Middelen die van levensbelang zijn, moeten binnen een paar uur tot maximaal 48 uur beschikbaar zijn voor patiënten. Onder meer salbutamol, een astmamedicijn, was vorig jaar het hele jaar niet tot nauwelijks beschikbaar. Onder essentiële geneesmiddelen van middelen die binnen drie dagen tot drie maanden tot sterfte of een ernstig verhoogde ziektelast kunnen lijden. Hier onder vallen bijvoorbeeld maagzuurremmer omeprazol en pijnstiller diclofenac. Van deze geneesmiddelen waren er afgelopen jaar 669 tekorten.

Overgevende kinderen krijgen zware middelen

Van noodzakelijk geneesmiddelen waren er 310 tekorten, zo ook een tekort aan medicijnen tegen misselijkheid en overgeven. “Kinderen die blijven overgeven, krijgen nu steeds vaker een middel dat eigenlijk mensen die misselijk zijn van de chemo krijgen. Dat zijn zware middelen”, legt KNMP-voorzitter Aris Prins uit.

Preferentiebeleid aanpassen

Het geneesmiddelentekort in Nederland stijgt al een decennium. Een belangrijke oorzaak volgens velen is het preferentiebeleid van zorgverzekeraars, waarbinnen zij prijsafspraken maken met producenten en voorkeursmiddelen aanwijzen. Patiënten krijgen alleen deze voorkeursmedicijnen volledig vergoed. Prins vindt het prijsdrukken an sich geen probleem, maar als er ernstige tekorten door ontstaan is dat het absoluut wel.

Er zijn gesprekken gaande over het aanpassen van het preferentiebeleid. Dit moet er onder meer voor zorgen dat apothekers bij tekorten alternatieven mogen bieden, die ook vergoed worden. Maar waarschijnlijk zijn de effecten van een eventueel nieuwe regeling pas in 2027 zichtbaar. In oktober 2024 hebben verzekeraars al enkele maatregelen genomen.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Amper mensen op SEH’s Zuid-Nederland door gladheid of sneeuw

    Gisteren om 11:28
    • Ziekenhuizen

    Aandacht voor medicijntekorten op Dag van Verantwoord Medicijngebruik

    Gisteren om 10:10