
Het verschil tussen thuiszorg en wijkverpleging uitgelegd
De termen thuiszorg en wijkverpleging kunnen nogal eens door elkaar worden gehaald. Maar er zijn wel degelijk duidelijke verschillen tussen de twee vormen van hulp en zorg. Niet zozeer in de zorgverlening, maar wel in de financiering. Het verschil tussen thuiszorg en wijkverpleging leggen we in dit artikel uit.
Wat is thuiszorg?
Thuiszorgmedewerkers komen bij cliënten thuis om hulp en zorg te leveren. Daarbij gaat het dus niet alleen om hulp in het huishouden, maar ook verpleging en verzorging. Heb je recht op thuiszorg, dan kun je bijvoorbeeld hulp verwachten bij douchen, opstaan uit bed en eten, maar ook verzorging van een wond, stomazorg of het krijgen van injecties (wijkverpleging). Een thuiszorgmedewerker kan ook helpen bij de administratie, ondersteuning bieden bij het zelf leren doen van het huishouden of samenwerken aan een uitgebreider sociaal netwerk.
Bekostiging thuiszorg
Voor mensen met een ziekte of beperking en ouderen kan thuiszorg vergoed worden. Maar de financieringsvorm hangt af van iemands persoonlijke situatie. Voor 24-uurszorg thuis kan bijvoorbeeld thuiszorg worden aangevraagd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Wie hier niet voor in aanmerking komt, kan thuiszorg krijgen vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wie begeleiding in het dagelijks leven of huishoudelijke hulp nodig heeft, krijgt dat vergoed vanuit de Wmo. Voor wijkverpleging, een vorm van thuiszorg, geldt vergoeding vanuit de Zvw.
Wat is wijkverpleging?
Wijkverpleging is onderdeel of een vorm van thuiszorg, dat zich enkel richt op medische zorg thuis. Cliënten die geneeskundige zorg aan huis nodig hebben, kunnen wijkverpleging aanvragen. Wijkverpleegkundigen komen thuis om wonden te verzorgen, medicijnen klaar te zetten en/of toe te dienen en om stoma- en katheterzorg te leveren. Ook helpen ze clienten bij het aan- en uitkleden, het wassen en douchen en verzorging van de huid. Andere taken van de wijkverpleegkundige zijn onder meer preventieve zorg, coaching, het signaleren van veranderingen in iemands persoonlijke of gezondheidssituatie en het coördineren van zorg.
Bekostiging wijkverpleging
Wijkverpleging zit in het basispakket van de zorgverzekering en wordt bekostigd via zorg in natura of via het persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura kies je voor een gecontracteerde thuiszorgorganisatie. De zorgverzekeraar betaalt de kosten.
Voor een persoonsgebonden budget (pgb) geldt dat je zelf een zorgverlener kunt uitkiezen en een contract met hen kan afsluiten. De zorgverzekeraar levert het pgb, waarmee je zelf de thuiszorgaanbieder kunt betalen. Wel gelden hier meer voorwaarden dan voor zorg in natura.
Wat is het verschil tussen thuiszorg en wijkverpleging
Thuiszorg is ondersteuning die zich richt op ondersteuning bij het algemeen dagelijks leven, terwijl wijkverpleging echt draait om medische zorg aan huis. Eigenlijk is wijkverpleging onderdeel van de thuiszorg. Thuiszorginstellingen leveren ook specifiek wijkverpleging. Het verschil zit hem vooral in de financiering. Thuiszorg wordt met name gefinancierd vanuit de Wmo en Wlz, terwijl wijkverpleging wordt bekostigd vanuit de Zvw. Voor ongecontracteerde wijkverpleegkundige zorg krijg je mogelijk minder vergoeding. Vooral omdat de restitutiepolis dit jaar is verdwenen, zijn er minder opties om wijkverpleging vergoed te krijgen.