Toekomst kinder- en jeugdpsychologen in opleiding bedreigd door geschrapte plannen
Ruim duizend kinder- en jeugdpsychologen in opleiding vrezen voor een onzekere toekomst. Een beslissing van zorgminister Fleur Agema dreigt de beroepsgroep flink te raken. De plannen om hen zelfstandig te laten werken als regiebehandelaar staan onder druk. Deze groep volgt dure opleidingen om het grote tekort aan regiebehandelaars in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) aan te pakken. Toch zette Agema onlangs een streep door het wetsvoorstel dat dit mogelijk moest maken. Dit meldt de Gelderlander.
Door het tekort aan regiebehandelaars blijven wachtlijsten in de ggz oplopen. Momenteel wachten meer dan 100.000 mensen, onder wie veel kinderen en jongeren, op hulp. Het oorspronkelijke plan was om kinder- en jeugdpsychologen op te leiden tot regiebehandelaar, zodat zij zelf behandelingen kunnen uitvoeren zonder tussenkomst van een regiebehandelaar. Dit zou wachtlijsten verminderen en de zorg toegankelijker maken.
Stijgende zorgkosten
De beslissing om dit plan te schrappen werd onderbouwd met argumenten over stijgende zorgkosten, geschat op 12 tot 20 miljoen euro. Toch is er kritiek, vooral vanuit de betrokken psychologen en beroepsverenigingen. Een petitie om deze plannen terug te draaien werd al meer dan 14.000 keer ondertekend. Daarnaast eist een motie van de Tweede Kamer dat er opnieuw gekeken wordt naar overgangsregelingen en mogelijke oplossingen.
Hoewel er dankzij een motie wat hoop gloort, blijft de toekomst voor deze psychologen onzeker. Zonder duidelijke afspraken blijft het risico bestaan dat wachtlijsten verder oplopen en kinderen de zorg niet krijgen die ze nodig hebben.