Weigeren gevaarlijke behandeling komt man met beperking duur te staan
Eindhovenaar Levent Efe heeft een ernstige beperking en dreigt door zorginstelling Fokus uit zijn woning te worden gezet. Vanwege een tekort aan bekwaam personeel om bij een verkoudheid of griep zijn tracheostoma (hood stent) uit te zuigen, wil de instelling medewerkers twee tot drie keer per week de hood stent laten uitzuigen, bij wijze van training. Zo kunnen zij bekwaam en bevoegd worden, maar voor Efe is dit gevaarlijk. Zo vaak en zonder reden zijn stent uitzuigen kan zeer gevaarlijk zijn. Het risico op bloedingen en luchtweginfecties neemt toe. Dus Efe weigert, maar dit komt hem duur te staan. Dit meldt BN de Stem.
Volgens de jurist van Efe mag Fokus hem niet uit zijn woning zetten. Ondanks een brief dat hij per 1 juni 2023 moest vertrekken, zit hij er nog steeds. De rolstoelgebonden Efe heeft een spierziekte en stuurt de joystick van zijn elektrische rolstoel aan met zijn wang. Hij is continu aangesloten op een machine die zijn ademhaling ondersteunt. Zijn hals heeft een tracheostoma. Dtat is noodzakelijk omdat hij niet hard kan hoesten en het risico loopt op verstikking bij luchtweginfecties. Door slijm via de stent weg te zuigen, kan dit voorkomen worden.
Risico’s te groot
Fokus had tientallen jaren voldoende personeel in huis om Efe daarbij te helpen, maar dat is inmiddels niet meer zo. De zorginstelling wilde medewerkers op hem laten oefenen, zodat zij bekwaam en bevoegd zouden worden in het uitzuigen van hood stents. Efe wilde dit niet, maar stemde wel in met het vrijmaken van zijn hoodstent en deze écht enkel als oefening uit te zuigen. Zonder dat er daadwerkelijk uit zijn longen wordt gezogen. Het is voor hem namelijk te gevaarlijk om dit meerdere malen per week te laten doen. Het risico op bloedingen neemt hierdoor exponentieel toe en het geeft een verhoogd risico op luchtweginfecties, aldus zijn longarts van het Maastricht UMC+.
Wlz-indicatie
Volgens Fokus houdt Efe zich niet aan de afspraken en moet hij in 2022 zelf binnen vijf weken een andere organisatie vinden die de zorg wil overnemen. Per 1 september 2022 is zijn team bij Fokus gestopt met het uitvoeren van deze handeling. Efe heeft inmiddels een Wlz-indicatie, maar mag hierdoor niet meer bij Fokus blijven wonen. Volgens zijn pgb-zorgverlener zijn er veel meer Fokusbewoners met vergelijkbare of zelfs complexere problemen, waarbij ook handelingen als uitzuigen nodig zijn. “Gaan ze daar ook op ‘oefenen’, met het risico dat iemand ziek wordt? Of willen ze daar ook allemaal vanaf?”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky