Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027
De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) komt er niet in 2026. Staatssecretaris Vicky Maeijer voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg heeft de invoering ervan uitgesteld naar 2027. Dit doet ze naar aanleiding van een kritisch advies van de Raad van State. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het uitstel jammer en stelt dat er geen afstel van mag komen. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
De Raad van State vraagt zicht in een advies af of midden- en hoge inkomens het niet alsnog interessant vinden om via de Wmo hulp te vragen. Een inkomensafhankelijke bijdrage in plaats van een abonnementstarief maakt volgens de RvS weinig verschil in financiële houdbaarheid van de Wmo. Daarom moet het kabinet beter motiveren waarom ze die maximale eigen bijdrage van 298 euro per maand wil invoeren.
Wijziging blijft nodig om Wmo beschikbaar te houden
Mede hierdoor ziet ook Maeijer in dat de planning voor invoering van de bijdrage voor de Wmo niet meer realistisch is. Desondanks wil ze het wetsvoorstel er zo snel mogelijk doordrukken. “Deze wijziging is nodig om ondersteuning vanuit de Wmo 2015 beschikbaar te houden juist voor degenen die er het meest afhankelijk van zijn, zeker in het licht van de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt.”
Bezuiniging gemeentefonds
Hoewel de VNG begrijpt dat Maeijer de invoering uitstelt, benadrukt het wel dat er geen afstel van mag komen. Het was bij betrokken organisaties al lang duidelijk dat de planning niet haalbaar was. Nu de eigen bijdrage voor de Wmo er in 2026 niet komt, vindt de VNG dat de voorgenomen bezuiniging op het gemeentefonds voor dat jaar geschrapt moet worden.