Vandaag om 08:30
3 minuten lezen

Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Vanaf 1 januari 2025 is de abortuspil, ook wel medicamenteuze zwangerschapsafbreking genoemd, beschikbaar bij huisartsen in Nederland. Dit maakt het mogelijk voor vrouwen om in een vroeg stadium van een ongewenste zwangerschap sneller en laagdrempeliger hulp te krijgen. Maar wat houdt deze verandering precies in, en welke voor- en nadelen kleven eraan?

Wat is de abortuspil?

De abortuspil is een medicijn dat wordt ingezet voor het afbreken van een zwangerschap tot 9 weken. Het bestaat uit twee delen: de eerste pil, mifepriston, stopt de werking van het zwangerschapshormoon progesteron. De tweede pil, misoprostol, veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder, waardoor de zwangerschap wordt afgestoten.

Tot nu toe was de abortuspil alleen verkrijgbaar in abortusklinieken. Door de nieuwe regeling kunnen vrouwen vanaf 2025 direct bij hun huisarts terecht. Dit verlaagt de drempel en maakt het proces meer toegankelijk.

Voordelen van de nieuwe regeling

De afgelopen jaren hebben diverse Kamerleden, organisaties en professionals zich hard gemaakt voor het beschikbaar stellen van de abortuspil bij de huisarts. Het meest genoemde voordeel is de toegankelijkheid. Vrouwen hoeven namelijk niet meer naar een abortuskliniek, die niet voor iedereen bereikbaar is. Het bezoek aan een abortuskliniek of polikliniek gynaecologie kan door sommige vrouwen als een te hoge drempel of emotioneel belastend worden ervaren. Bekenden zouden hen kunnen herkennen en buiten de kliniek wachten soms anti-abortusdemonstranten. Soms moeten ze wachten op een behandeling of vrij nemen van werk of opleiding.

Bovendien hebben veel vrouwen al een vertrouwensband met hun huisarts, wat kan bijdragen aan een minder stressvolle ervaring rondom de zwangerschapsafbreking. Vrouwen die een abortuspil via de huisarts willen, kunnen snel stappen nemen. De abortuspil is alleen effectief in de vroege fase van de zwangerschap. Tot slot is een veelgenoemd voordeel de vermindering van stigma: het beschikbaar stellen van de abortuspil via de huisarts kan bijdragen aan de normalisering van abortus als onderdeel van reguliere gezondheidszorg.

Mogelijke nadelen van abortuspil bij huisarts

Niet iedereen is voorstander van de abortuspil bij de huisarts. Niet alleen omdat huisartsen mogelijk onvoldoende ervaring hebben bij het begeleiden van abortussen, maar ook omdat er artsen zijn die om persoonlijke of religieuze overwegingen niet willen meewerken aan een abortus. Vrouwen moeten in dat geval alsnog een doorverwijzing krijgen naar een abortuskliniek. Dan is er ook nog het argument van emotionele belasting, omdat het uitvoeren van een abortus thuis emotioneel zwaar kan zijn, vanwege gebrek aan begeleiding. Ook abortusklinieken deelden eerder enkele kritiekpunten.

Alternatieven voor de abortuspil bij de huisarts

Naast de abortuspil bestaan er andere opties voor zwangerschapsafbreking, afhankelijk van de duur van de zwangerschap:

Abortuspil bij de kliniek: het blijft ook gewoon mogelijk om de abortuspil bij de abortuskliniek te halen, voor vrouwen die dit liever niet met hun bekende huisarts ondergaan en te voorkomen bekenden tegen te komen.

Zuigcurettage: dit is een poliklinische ingreep die meestal wordt uitgevoerd in een abortuskliniek of ziekenhuis. Het is geschikt voor zwangerschappen tot 12 weken.

Late zwangerschapsafbreking: voor zwangerschappen voorbij het eerste trimester worden andere medische procedures toegepast, vaak in gespecialiseerde centra.

Wat betekent de nieuwe regeling voor vrouwen?

De nieuwe regeling kan vrouwen meer regie geven over hun eigen lichaam en situatie. Door de huisarts een grotere rol te geven, wordt abortuszorg een toegankelijker en minder beladen proces. Toch blijft het essentieel dat huisartsen voldoende training en ondersteuning krijgen om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    20 december 2024 om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38