Gisteren om 11:05
< 1 min lezen

Kosten belemmeren toegang tot zorg voor veel Nederlanders

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Hoge zorgkosten zoals het eigen risico, eigen bijdragen en onverzekerde zorg houden veel mensen weg van de dokter. Vooral mensen met financiële problemen, een slechtere gezondheid of beperkte gezondheidsvaardigheden mijden zorg vanwege de kosten. Dit blijkt uit een onderzoek van Nivel, uitgevoerd tussen 2016 en 2023, zo meldt het gezondheidsinstituut.

Mensen die moeite hebben rond te komen, vermijden vaker zorg dan mensen met een hoger inkomen. De mate van financiële stress lijkt een grotere rol te spelen dan het absolute inkomen. Jongeren tussen 18 en 39 jaar, mensen met een slechte ervaren gezondheid en personen met beperkte gezondheidsvaardigheden vormen de grootste risicogroepen. Ook mensen met chronische aandoeningen of een migratieachtergrond ervaren vaker financiële drempels bij zorg.

Financiële toegankelijkheid

Toegankelijke gezondheidszorg vraagt niet alleen om medische, maar ook om financiële toegankelijkheid. Het onderzoek benadrukt de noodzaak om kwetsbare groepen te ondersteunen. Passende oplossingen kunnen de zorg toegankelijker maken voor wie deze het hardst nodig heeft.

Financiële druk en beperkte vaardigheden bij het navigeren door het zorgsysteem blijken belangrijke obstakels. Beleidsmakers en zorgverleners moeten verder kijken dan alleen inkomensniveau om zorgmijding effectief aan te pakken, zeggen de onderzoekers van het Nivel.

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Tandartsverzekering vaak duurder dan zelf betalen

    Vandaag om 09:51
    • Zorgverzekering

    Steeds minder fysiotherapeuten: zorgverzekeraars bagatelliseren probleem

    18 december 2024 om 11:24