18 december 2024 om 11:00
3 minuten lezen

Eicellen invriezen: kosten, redenen & risico’s

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Steeds meer vrouwen in Nederland kiezen ervoor hun eicellen in te vriezen. Dit geeft hen meer controle over hun toekomst en de mogelijkheid om later moeder te worden, zelfs als de biologische klok verder tikt. De medische techniek, bekend als social freezing, wordt steeds populairder onder vrouwen die hun kinderwens willen uitstellen. Er zijn allerlei redenen om het ouderschap uit te stellen, maar wat zijn eigenlijk de kosten, risico’s en succespercentages?

Waarom kiezen vrouwen voor eicellen invriezen?

Het invriezen van eicellen geeft vrouwen meer flexibiliteit in hun leven. Vaak spelen persoonlijke, professionele of medische redenen een rol. Vrouwen die bijvoorbeeld chemotherapie moet ondergaan, zijn erna verminderd vruchtbaar. Daarom is het invriezen van eicellen verstandig om na de behandeling toch een kindje te kunnen of mogen krijgen.

Toch is een van de belangrijkste redenen voor vrouwen om eicellen in te vriezen, dat ze nog geen geschikte partner hebben gevonden met wie ze een gezin willen stichten. Maar ook vrouwen die zich richten op hun studie of loopbaan, kiezen soms bewust voor uitstel van een zwangerschap. Door hun eicellen in te vriezen, verkleinen ze het risico dat hun vruchtbaarheid afneemt naarmate ze ouder worden. Steeds meer klinieken in Nederland bieden deze optie aan, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit.

Hoe werkt het invriezen van eicellen?

Bij het invriezen van eicellen worden rijpe eicellen geoogst na een hormoonbehandeling. Deze hormonen stimuleren de eierstokken om meerdere eicellen tegelijk te laten rijpen. Vervolgens haalt een arts de eicellen via een punctie uit het lichaam en vriest ze in bij een extreem lage temperatuur. De eicellen kunnen jarenlang bewaard blijven en later gebruikt worden voor een ICSI-behandeling.

Overigens zit er een leeftijdsgrens aan het laten invriezen van eicellen, namelijk tot en met 39 jaar.

Hoeveel kost het invriezen van eicellen?

Het invriezen van eicellen is in Nederland niet goedkoop. De kosten lopen uiteen, maar gemiddeld kost de procedure tussen de 3000 en 4000 euro per cyclus. Daar komen jaarlijks terugkerende opslagkosten bij van zo’n 200 tot 300 euro. Omdat social freezing wordt gezien als een persoonlijke keuze, vergoedt de basisverzekering de kosten meestal niet. Sommige aanvullende verzekeringen bieden een (gedeeltelijke) vergoeding, maar dat is nog relatief zeldzaam.

Risico’s en succespercentages

Hoewel het invriezen van eicellen vrouwen meer mogelijkheden geeft, zijn er ook risico’s en onzekerheden. De kans op een succesvolle zwangerschap hangt sterk af van de leeftijd waarop de eicellen zijn ingevroren. Zo neemt de kwaliteit van de eicellen na het 35ste levensjaar versneld af. Vrouwen die jonger zijn dan 35 bij het invriezen, hebben dus een grotere kans op succes. Wel moeten ze rekening houden met de medische risico’s van een hormoonbehandeling, en dan met name de bijwerkingen zoals opgezwollen eierstokken of het overstimulatiesyndroom (OHSS). De punctie zelf brengt een kleine kans op infectie op bloedingen met zich mee.

De kans op een zwangerschap na het ontdooien en bevruchten van eicellen ligt tussen de 10 procent en 30 procent per ingevroren eicel, afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van de vrouw.

Leeftijdsgrens voor ICSI en eicel invriezen

In Nederland geldt een leeftijdsgrens voor ICSI-behandelingen, wat direct invloed heeft op het gebruik van ingevroren eicellen. Normaal geldt een leeftijdsgrens van 43 jaar, maar, vrouwen kunnen volgens het UMC Utrecht tot hun 49e levensjaar gebruikmaken van ICSI met hun eigen eicellen. Dit betekent dat het invriezen van eicellen op jongere leeftijd het meest zinvol is, omdat de kwaliteit van de eicellen afneemt naarmate vrouwen ouder worden. Vrouwen die hun eicellen rond hun 30e laten invriezen, vergroten daarmee de kans op een succesvolle zwangerschap als ze later een ICSI-behandeling willen ondergaan. Het is belangrijk voor vrouwen om zich bewust te zijn van deze leeftijdsgrens bij het plannen van hun toekomst, zodat ze hun opties op tijd kunnen overwegen en benutten.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    2 januari 2025 om 09:15