Gisteren om 09:07
3 minuten lezen

Basispakket 2025: wat komt erin en wat gaat eruit?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Het basispakket van de zorgverzekering wordt ieder jaar aangepast, en ook in 2025 zijn er wijzigingen waar je rekening mee moet houden. Het kabinet heeft een aantal nieuwe vergoedingen toegevoegd, bestaande regelingen aangepast en enkele veranderingen doorgevoerd om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Hieronder lees je de belangrijkste wijzigingen.

Verkennend gesprek ggz

Een vier jaar durende proef met het ‘verkennend gesprek’ in de geestelijke gezondheidszorg gaat op 1 januari volgend jaar van start. Het verkennend gesprek is een gratis voorgesprek voor mensen met psychische klachten. Huisartsen kunnen bij twijfel over de aanpak ervan eerst een gesprek aangaan met hun patiënt, de ggz, een professional uit het sociaal domein en een ervaringsdeskundige. De verwachting is dat deze aanpak de wachtlijsten in de ggz helpt terugdringen. Doel van het verkennend gesprek is om cliënten snel en op de juiste plek te helpen. 

Borstkankermedicijn Trodelvy

Het duurde even maar zorgminister Fleur Agema heeft na intensieve onderhandelingsrondes met de farmaceut toch een prijsovereenkomst weten te sluiten voor het borstkankermedicijn Trodelvy. Dit medicijn komt vanaf 2025 beschikbaar voor patienten met triple-negatieve borstkanker.

Kaakchirurg bij orthodontie

Het betrekken van een kaakchirurg bij orthodontie is niet zozeer een toevoeging, maar in het basispakket is vanaf 2025 wel verduidelijkt dat kaakchirurgen ondersteuning mogen bieden bij orthodontistische behandelingen en diagnostiek.

Herstelzorg post-covid

De vergoeding voor paramedische herstelzorg bij post-covid verdwijnt. Mensen met langdurige coronaklachten konden binnen deze regeling gebruikmaken van ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie, logopedie en diëtetiek. Wie voor 1 juli 2024 al gebruikmaakte van deze herstelzorg, mag de behandeltermijn van maximaal zes maanden nog afronden. Patiënten die ermee willen beginnen moeten zelf de kosten dragen of een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Counseling prenatale screening

Zwangeren die niet goed weten of ze een prenatale screening willen, kunnen vanaf 2025 geen gebruik meer maken van een in het basispakket vergoed counselingsgesprek.

Oefentherapie bij ernstige reumatoïde artritis

Voor mensen die ernstig beperkt worden door reumatoïde artritis is oefentherapie vanaf 2025 volledig vergoed vanuit het basispakket. Dit betekent dat alle behandelingen, vanaf de eerste sessie, zijn vergoed. Het gaat hierbij specifiek om mensen met ernstige functionele beperkingen. Zowel fysiotherapeuten als oefentherapeuten kunnen deze zorg bieden. Het besluit volgt op onderzoek dat aantoont dat oefentherapie effectief is in het verbeteren van mobiliteit en het dagelijks functioneren.

Onbeperkte oefentherapie voor COPD

Ook voor mensen met COPD zijn er belangrijke veranderingen. Vanaf 2025 vervalt het maximale aantal behandelingen voor oefentherapie, ongeacht de ernst van de aandoening. Alle behandelingen zijn straks vanaf de eerste sessie vergoed. Dit biedt meer continuïteit en helpt patiënten bij het verbeteren van hun ademhalingscapaciteit en kwaliteit van leven.

Geriatrische revalidatie zonder ziekenhuisopname

Voor ouderen wordt geriatrische revalidatie toegankelijker. Vanaf 2025 vervalt de eis dat men eerst in het ziekenhuis moet hebben gelegen om voor revalidatie in aanmerking te komen. Daarnaast wordt het mogelijk om direct thuis met revalidatie te starten. Een specialist ouderengeneeskunde bepaalt of deze zorg het beste bij de patiënt past. Deze verandering speelt in op de toenemende vraag naar zorg op maat voor ouderen.

Strengere regels voor vergoeding van codeïne

Vanaf 2025 is codeïne alleen nog vergoed voor mensen met chronische diarree. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer andere middelen, zoals loperamide, niet effectief zijn of niet gebruikt mogen worden. De vergoeding voor codeïne bij hoest, pijn of acute diarree komt te vervallen. Uit onderzoek blijkt dat het middel in deze gevallen weinig effectief is en potentieel schadelijke bijwerkingen kan hebben.Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond, Independer

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    Gisteren om 11:41
    • Zorgverzekering

    Kleine zorgverzekeraars scoren hoog: DSW aan kop met klanttevredenheid

    Gisteren om 11:18