16 december 2024 om 09:14
< 1 min lezen

Hoger eigen risico in zorg treft ouderen harder dan anderen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Ouderen betalen vaker de prijs bij een verhoging van het eigen risico. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Zij hebben hogere zorgkosten door chronische aandoeningen en essentiële behandelingen, waardoor hun zorggebruik moeilijk aanpasbaar is. Een hoger eigen risico leidt voor ouderen direct tot hogere uitgaven, terwijl jongeren vaker zorg mijden. Dit meldt het Centraal Planbureau.

Tegen de verwachting in toont het onderzoek weinig verschil in reactie tussen inkomensgroepen. Mensen met een laag inkomen mijden zorg niet meer dan mensen met een hoog inkomen bij een hoger eigen risico. Dit komt mogelijk doordat zij vaak afhankelijk zijn van noodzakelijke zorg, ongeacht de kosten.

Effecten van het eigen risico

Het CPB onderzocht hoe een hoger of lager eigen risico uitpakt voor verschillende groepen. Een verlaging verlaagt de eigen betalingen van ouderen en motiveert jongeren eerder om zorg te gebruiken. Vrouwen en mannen reageren vrijwel hetzelfde op veranderingen in het eigen risico.

Zorggebruik ouderen nauwelijks aan te passen

Aanpassingen in het eigen risico raken vooral ouderen en chronisch zieken. Zij kunnen hun zorggebruik nauwelijks aanpassen, wat financiële druk vergroot. Voor beleidsmakers blijft het een uitdaging om het zorgstelsel betaalbaar en toegankelijk te houden voor alle groepen.

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ouderenzorg

    Taxi- en ambulancechauffeurs hebben minder risico op overlijden door alzheimer

    20 december 2024 om 10:44
    • Ouderenzorg

    Bewoonster omgekomen bij brand in Heerlens woonzorgcomplex

    18 december 2024 om 10:40