50-plussers lopen risico door blootstelling aan cadmium en lood
Bij 50-plussers kunnen chemische stoffen zoals cadmium en lood op termijn schade aan de nieren veroorzaken. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat deze groep te veel van deze metalen binnenkrijgt, met een meetbare impact op de nierfunctie. Cadmium en lood zitten vooral in granen en orgaanvlees. Voor lood geldt ook dat dit in groente, fruit en drinkwater zit. Dit meldt het RIVM.
Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en de NVWA, had twee doelen: meten hoeveel cadmium en lood zich in het lichaam ophopen en achterhalen via welke bronnen deze stoffen worden opgenomen. Voor de analyses maakte het RIVM gebruik van gegevens uit de Doetinchem Cohort Studie.
Voeding en roken
Humane biomonitoring (HBM) liet zien dat lood een significante bijdrage levert aan een afname van de nierfunctie. Het onderzoek bevestigt dat voeding en roken de belangrijkste bronnen zijn voor blootstelling aan deze metalen.
Gezamenlijk effect van metalen
Het onderzoek wees uit dat de optelsom van cadmium en lood problematisch is. Hoewel lood het grootste aandeel in deze blootstelling heeft, is er meer onderzoek nodig om het gecombineerde effect op de nieren beter te begrijpen.
Gezonde leefstijl
Om de risico’s te beperken, adviseert het RIVM om de blootstelling aan cadmium en lood nauwgezet te blijven volgen. Een gezonde en gevarieerde voeding volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum kan bijdragen aan het beperken van schadelijke blootstelling.