Zorgpersoneel met fysieke beperking blijft aan het werk dankzij e-health
De druk op de zorg is groot en het zorgpersoneel is schaars. Tegelijkertijd zijn zorgmedewerkers mensen die vaak bewust voor deze baan hebben gekozen, vanuit een passie. Hoe jammer is het dan als dit zorgpersoneel niet ‘aan het bed’ kan werken vanwege een fysieke beperking? Gelukkig is daar een mooie oplossing voor bij Zorgwaard. Tijdens hun SET-project implementeerden zij beeldzorg, met daarbij een centraal beeldzorgteam. Dit is een team dat vanaf kantoor werkt en consulten met cliënten via beeldbellen verzorgt. Denk aan ondersteuning bij dagstructuur, medicatie-inname of wondzorg. Waar het personeel bijvoorbeeld voorheen drie keer per dag langs ging bij een cliënt om medicatie toe te dienen, kan dit nu op afstand gebeuren.
Aafke de Vrij, projectleider innovatie en ontwikkeling bij Zorgwaard, vertelt: “In ons beeldzorgteam hebben 4 van de 6 medewerkers een fysieke beperking. Dankzij de beeldzorgoptie kunnen wij deze gekwalificeerde personeelsleden tóch aan het werk houden. Een prachtige oplossing.”
Welke vaardigheden zijn nodig als beeldzorgmedeweker?
Om aan de slag te kunnen als beeldzorgmedewerker zijn er een aantal dingen nodig volgens Zorgwaard. Ten eerste moet je het leuk vinden om met technologie te werken en dan in het bijzonder beeldzorg. Daarnaast moet je minimaal verzorgende 3IG of hoger als opleidingsachtergrond hebben. Ten slotte moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken, aangezien je ook verpleegtechnische handelingen moet begeleiden op afstand. Eigenschappen waarover veel zorgpersoneel al beschikt.
Beeldzorg brengt ook grote voordelen voor cliënten
Er is sprake van een win-win situatie, aangezien de tablet ook voor cliënten van Zorgwaard enorme voordelen heeft. Zo blijkt uit onderzoek dat zij beeldzorg als warmer en persoonlijker ervaren. Daarnaast biedt beeldzorg meer vrijheid. Voorheen zaten cliënten soms te wachten tot de zorgverlener langskwam en nu vindt het consult altijd op een vaste, afgesproken tijd plaats. Ook zorgt de tablet voor meer eigen regie dankzij de agenda-functie, het aanleren van online bankieren, boodschappen doen of het uitvoeren van fysio oefeningen met bewegingsfilmpjes. Tenslotte zorgt de tablet ook voor entertainment en sociale interactie. Cliënten kunnen bijvoorbeeld spelletjes doen, filmpjes kijken op YouTube en bellen met familie of kennissen.
Door: Nationale Zorggids