Geen 2 ton voor ontslagen gynaecoloog die medische fout verzweeg
6 september 2023 om 10:08
2 minuten lezen

Geen 2 ton voor ontslagen gynaecoloog die medische fout verzweeg

Een gynaecoloog die baarmoederhalskanker over het hoofd zag en dit pas twee maanden later aan de patiënt doorgaf, krijgt geen ontslagvergoeding van 200.000 euro. Zij eiste dit bij de kantonrechter, maar die vindt dat het bedrag dat de kliniek bereid is te betalen afdoende is. Dit meldt Rechtspraak.nl. 

De kliniek waar de vrouw werkte, neemt haar de fout niet kwalijk. Maar vindt het wel ernstig dat de gynaecoloog haar fout verzweeg en de kliniek hier pas achter kwam toen er afgelopen maart een klacht over binnenkwam. Vervolgens vonden er intern onderzoek en gesprekken tussen haar en de directeuren plaats. Mediation haalde ook niets uit, waarna de kliniek haar in juni op non-actief stelde.

Geen verantwoordelijkheid

Als het aan de kliniek ligt is de arbeidsrelatie dusdanig verstoord dat er geen herstel mogelijk is én kan er ook niet gedacht worden aan herplaatsing. De kliniek snapt dat iedereen fouten maakt, maar vindt dat de gynaecoloog het vertrouwen ernstig heeft geschaad door de medische fout niet te melden. De vrouw zou tot de dag van vandaag geen verantwoordelijkheid nemen en is er geen sprake van zelfreflectie. De kliniek is bang dat de geschiedenis zich zal herhalen. Volgens de vrouw is de situatie heel anders. Zo zou ze openstaan voor feedback en haar fout niet hebben verzwegen. De arts was simpelweg niet op de hoogte van haar eigen fout. Zodra ze hier vanaf wist, zou ze dit meteen hebben gemeld bij de kliniek. Omdat de gynaecoloog denkt dat de kliniek deze gelegenheid aangrijpt om afscheid van haar te nemen, eist zij bijna 200.000 euro ontslagvergoeding.

Arbeidsovereenkomst beëindigd

Volgens de kantonrechter is de arbeidsrelatie tussen de gynaecoloog en haar werkgever dusdanig verstoord dat er geen sprake meer is van een werkbare situatie. Inmiddels staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar en lijkt het niet nuttig om wederom mediation in te zetten. Herplaatsing is ook geen optie geen zien de verwijten die beide partijen naar elkaar maken. Op 1 oktober 2023 wordt het contract beëindigd. De transitievergoeding van 8.000 euro die de kliniek wil betalen is afdoende, stelt de rechter. Er is geen aanleiding om meer geld toe te kennen, omdat de kliniek niet ernstig verwijtbaar of nalatig heeft gehandeld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Apothekers na verbod op staking: ‘We moeten nu de chaos herstellen’

    20 december 2024 om 13:22
    • Zorgpersoneel

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16